Fritidshemmen får kritik

Trycket på fritidshemmen ökar. I dag har fritidspedagoger hand om fler barn än någonsin. På Skogshaga i Västervik är fritidspedagogerna inte helt nöjda. De vill ha mer tid för planering och mindre barngrupper.

Trivs bra på Skogshagas fritidshem. Artan Cajani, 7 år, tycker det är roligt på på fritids. Louise Hall, 9 år, trivs bra och tycker alla är snälla. Foto: Anders Liljegren

Trivs bra på Skogshagas fritidshem. Artan Cajani, 7 år, tycker det är roligt på på fritids. Louise Hall, 9 år, trivs bra och tycker alla är snälla. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-01-10 00:25
På tio år har antalet barn per arbetande fritidspedagog mer än fördubblats. Under 2005 fick varje heltidsanställd fritidspedagog i snitt ta hand om 20 barn. Under 1995 fick varje fritidspedagog ta hand om endast 8,5 barn. Situationen har förvärrats och nu får fritidshemmen skarp kritik från Skolverket som i en ny rapport beskriver verksamheten som torftig och ensidig.
- Det vill jag inte hålla med om att den är, säger Susanne Pettersson som arbetar som fritidspedagog på Skogshaga fritidshem.

Att vara fritidspedagog på Skogshaga i dag innebär att arbetet pendlar mellan att arbeta med lektioner i skolan under förmiddagen och att under eftermiddagen arbeta på fritidshemmet.
- Vi har tre avdelningar på Skogshaga och på varje avdelning har vi 30 barn. Vi är minst två fritidspedagoger per avdelning, säger Ylva Larsson som också arbetar som fritidspedagog på Skogshaga.
- Vårt stora problem är att vi inte har tillräckligt med tid för att planera vår verksamhet. Vi springer mellan skolan och fritidshemmet. Det kan bli lite mycket, säger Susanne Pettersson och Ylva Larsson håller med.
Fast arbetet i skolan har de inget emot.
- Vi känner inget motstånd hos lärare och rektorer, det är bara att vi inte hinner med allt. Men mycket ansvar ligger hos oss och vi behöver nog mer tid för eftermiddagsarbetet, säger Ylva Larsson.

Lars Andersson som också arbetar på Skogshaga som fritidspedagog tror att lösningen handlar om färre antal barn per grupp.
- Lokalerna begränsar. Nu är vi uppdelade på tre enheter med 30 barn i varje. Det vore bättre om vi hade fyra-fem enheter och även eventuellt fler vuxna, säger han.
Enligt Skolverket finns dock stora brister i fritidshemmens verksamhet. Bland annat har personalstyrkan i vissa kommuner halverats.
I Västerviks kommun arbetade under 1998 70 stycken fritidspedagoger, medan endast 57 arbetade under 2005. Några siffror från 2006 finns inte på Skolverkets hemsida.
För att motverka problemen startar Skolverket en informationskampanj som baseras på allmänna råd och som ska skickas till kommunerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om