Friskvårdstänkare årets företagare
Roger Pettersson på Tjust Rehab blev årets företagare då Tjustgalan hölls för sjätte året i rad. Röda mattan var utrullad och frasande festklänningar och stylade frisyrer präglade lördagskvällens tillställning.
Vinnande trio. Annelie Sjögren, Maria Markskog och Petra Ström fick pris som årets rookie för förskolan Kullerbyttan som de startade upp 2005.
Foto:
Roger Pettersson är sjukgymnast i botten och skapade Tjust Rehab 1990. Visionen var att integrera sjukvård med friskvård och få patienterna att ta ansvar själva. I början utgjorde sjukvården hundra procent av verksamheten, men i dag tar friskvården större plats.
- Det känns väldigt trevligt att få det här priset, jag är stolt, säger han.
Hur ska en god företagare vara?
- Flitig och ofta gå före så att att det inte är så svårt för omgivningen att följa efter. Att lyssna på sina medarbetare är viktigt och att skapa en trevlig atmosfär där alla får plats.
När företaget startades arbetade tre personer med verksamheten och man omsatte 800 000 kronor. I dag, 17 år senare, arbetar 25 personer med företag och omsättningen har ökat till åtta miljoner kronor.
- Verksamheten har fördubblats vart femte år ungefär. Nu har det hänt mycket sedan vi flyttade in till stan, andra företag har blivit intresserade av oss och det känns jättekul.
Vad vill du ge för råd till den som ska starta företag i dag?
- Att ha en bra idé som man tror stenhårt på är viktigt. Och att jobba med något som man brinner för är nödvändigt, annars orkar man inte jobba så mycket som krävs.
För Roger själv har det varit lite si och så med träningen på sistone, men nu ska han börja på allvar igen. När han inte arbetar umgås han med familjen, ger sig ut i skärgården eller går på strövtåg i skogen med sin fyrfota vän.
Mellan prisutdelningarna uppträdde Abalone Dots, som var på besök i hemstaden .
- Det är alltid roligt att komma hem, alla är så positiva, det är enormt, säger Elin Mörk.
Abalone Dots har slagit igenom stort med sin skiva och syns överallt i riksmedia.
- Det är spännande och lite läskigt. Det är konstigt att läsa om sig själv i Metro när man är på väg in till Stockholm.
Om två veckor uppträder de på galan för Världens barn och sedan drar de ut på sin första turné som förband åt Lars Winnerbäck.
- Jag har ingen aning om hur turnélivet är, vi har inget att jämföra med, men det kan nog bara bli bra tror jag, säger Elin Mörk.
Senare under kvällen utsågs Maria Markskog, Annelie Sjögren och Petra Ström, till årets rookie. De startade förskolan Kullerbyttan 2005.
- Vi trodde inte att det var sant när vi fick reda på det. Hur har de hittat oss bland de stora företagen, tänkte vi. Vi sätter ju barn i fokus, säger Maria Markskog.
- Men det är roligt att vi också finns med och att förskolan blir viktig, säger Annelie Sjögren.
I förskolan Kullerbyttan går 22 barn. Annelie, Maria och Petra hittade varandra på ett tidigare arbete och de har alla jobbat med barn länge. De bestämde sig för att gå ihop och starta en egen förskola med inriktning på Marte Meo pedagogik, något de tillägnade sig vid en utbildning i Stockholm.
- Det handlar om att vara i samspel med barnen och att möta dem på ett medvetet sätt, säger Maria Markskog.
Förutom förskoleverksamheten erbjuder de också konsulttjänter, både till andra förskolor och till privatpersoner.
- Vi kan hjälpa familjer som har ett specifikt problem, säger Petra Ström.
Alla är lika mycket chefer, men bra på olika saker och de ser inga svårigheter i att vara tre som samverkar. De tycker att det är roligt att gå till jobbet, kunna styra själva och att ha nära till att fatta beslut. Att utöka dagiset finns med i framtidsplanerna, men inte riktigt än.
Efter prisutdelningen följde middag och dans. Sofia Wistam lovade bort många turer på dansgolvet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!