Frihandel för en grön framtid

När ledarena för G8 nu samlas är det miljön som står i fokus, men frihandel verkar ha glömts bort. Världsledarna behöver påminnas om att arbetet för frihandel aldrig får glömmas eller prioriteras bort då det är just frihandel som är det främsta instumentet för bättre miljö.

Fredrik Reinfeldt, Gordon Brown och Barack Obama under G8                                                           Foto: SCANPIX

Fredrik Reinfeldt, Gordon Brown och Barack Obama under G8 Foto: SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Västervik2009-07-10 00:07
Världens maktelit har samlats i Italien för ytterligare ett sammanträde med G8. Bland den imponerande skaran människor deltar även statminister Fredrik Reinfeldt som under mötet företräder EU. Klimatet står högst på agendan och det är imponerande mål länderna har förhandlat fram där man tydligt visar att man är beredd att ta ett gemensamt ansvar för miljön. Miljön är helt beroende av den fria världen för att hamna i fokus då det enbart är den fria världen som har ett intresse av att bekämpa miljöförstörelser. Den stängda världen har i alla tider ignorerat frågor som rör miljö. På samma sätt som Sovjetunionen aldrig funderade kring utsläpp och förstörelse av Östersjön gör inte heller dagens Ryssland det. Kina bromsar varje nytt klimatavtal och i den resterande stängda världen förekommer miljö inte ens på agendan. Miljö är därför i mångt och mycket en frihetsfråga. Det är viktigt att just denna aspekt inte glöms bort eftersom den även är en stor del av lösningen. Frånvaron av frihet och öppenhet på många platser runt om i världen är det som sätter bromsklossar för arbetet med miljö. Ingen kan begära att människor som inte har mat för dagen ska göra en insats för miljön. Inte heller kommer de diktatorer som var dag förtrycker sin egen befolkning bry sig om frågorna. Den fria världen måste därför bli större och innefatta fler. Där finns idag en uppenbar fara som uppstått som en konsekvens av finanskrisen. Allt fler frestas av protektionism för att kortsiktigt ta vara på egna intressen och tillfredställa lokala krav. G8 måste påminnas om att det just är bekämpningen av protektionismen som är vägen ur krisen och vägen till en bättre miljö. Kortsiktiga beslut grundade i valbarhet kan vara ödeläggande för dels klimatet men även ekonomin.Fredrik Reinfeldt har under G8 glädjande nog lyft upp vikten av frihandel och efterlyst en nystart och ökat tempo för WTO:s avstannade globala frihandelsrunda. Det är ett gott betyg för Reinfeldt och ett gott betyg för Sverige. Nu gäller det att Reinfeldt fortsätter att påminna sina kollegor om att frihandel varken får glömmas eller prioriteras bort. G8 måste inse att det är frihandel som är det viktigaste instrumentet för fred, välstånd och frihet och att det är fred, välstånd och frihet som är det viktigaste verktyget för en bättre miljö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om