Fridlund om utjämningssystemet: "En ökning på 67 miljoner"

Socialdemokraternas Marcus Fridlund har räknat ut vad Västervik skulle få av ett nytt utjämningssystem. "Vi skulle få en summa som motsvarar en krona i ökad skatt" säger han.

Marcus Fridlund (S) vill att Västerviks partier diskuterar hur de eventuella extrapengarna ska fördelas.

Marcus Fridlund (S) vill att Västerviks partier diskuterar hur de eventuella extrapengarna ska fördelas.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-09-24 16:00

I början av sommaren gjordes en översyn av det så kallade kommunalekonomiska utjämningssystemet. Sedan lämnades förslag på förändringar till civilministern. 

Syftet är att skapa mer likvärdiga ekonomiska förutsättningar mellan kommunerna, trots stora skillnader i exempelvis skattekraft, åldersstruktur och hur glesbefolkad kommunen är. 

Marcus Fridlund (S), andre vice ordförande kommunstyrelsen, har gjort en lokal beräkning på vad det förslagna systemet skulle innebära. 

– För Västervik skulle det förslagna utjämningssystemet vara positivt och motsvara en ökning på 67 miljoner kronor för 2024. Vilket motsvarar ungefär en skattekrona, säger han. 

Han har även skickat in en motion där han hoppas på ett nytt fördelningssystem lokalt. En plan för hur dessa ökade intäkter skulle fördelas, där det mesta enligt honom skulle gå till förskola, grundskola, gymnasieskola, äldreomsorg och kollektivtrafik. 

Varför ska man sätta press på det nuvarande styret om förändringar, när utjämningssystemet inte är godkänt än? 

– Vi vet också om att det är långt från färdigt och klubbat. Men när det händer brukar det gå fort. Då är det viktigt att det går på effektivt sätt. Det här ska vara kvalitetshöjande och vi vill säkra upp att det går till välfärden.  

Motionen skickades in förra veckan, så det kan ta en stund innan den tas upp i kommunfullmäktige. 

Gällande själva förslaget till ny fördelning är det nu upp till olika instanser att tycka till, innan regeringen fattar beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!