Friår införs i hela landet
Friåret ska ge långtidsarbetslösa chansen att ta sig in på arbetsmarknaden.
I hela landet satsas totalt 1,55 miljarder kronor, vilket motsvarar 12?000 platser. Platserna ska fördelas mellan länen efter hur stor den arbetsföra befolkningen (16?64 år) är i respektive län. Denna fördelning är däremot inte klar ännu, berättar Gudrun Kristiansson på Länsarbetsnämnden i Kalmar.
Men ansökningar kan alltså göras från och med fredag då anmälningsblankett finns på Arbetsmarknadsstyrelsens hemsida (www.ams.se) och på arbetsförmedlingarna.
? Något besked kan man inte räkna med förrän vi vet hur många platser vi har, säger Gudrun Kristiansson och berättar att Arbetsmarknadsstyrelsen bedömer att de 12?000 platserna ska vara igång i april.
Friåret behöver inte omfatta ett helt kalenderår utan det är möjligt att ta ledigt från sitt jobb mellan tre och tolv månader. Under den tiden ska någon som är inskriven på arbetsförmedlingen vikariera. De nya direktiven för friåret trycker på att vikarien ska tas ur någon av grupperna långtidssjukskrivna, arbetshandikappade eller invandrare.
? Arbetsgivaren avgör om man får friår och vem som anställs i?stället, men vi vill gärna att det ska vara de som varit arbetslösa länge eller som har andra problem.
Ersättningen för den som tar friår blir 85 procent av a-kassan, det vill säga mellan 320 och 621 kronor per dag.
Alla dessa bestämmelser är dock preliminära och kan ändras beroende på regeringsbeslut under hösten.
En av de kommuner som ingått i friårsförsöket är Hultsfred och intresset har varit stort.
? Vi har inte kunnat bevilja alla. Det har kommit 180 ansökningar under tre år och vi har beviljat 75, berättar Liselotte Bellman som är arbetsförmedlare i Hultsfred.
Projektet har varit behäftat med en del barnsjukdomar, säger hon, till exempel när det gäller administration och en del oklarheter runt omkring. Inför det nya friåret hoppas Liselotte Bellman på att de som får gå in som vikarier verkligen blir långtidsarbetslösa, annars finns det inte riktigt någon poäng med projektet ur Arbetsförmedlingens synpunkt.
Under de tre år som gått har övervägande delen, 95 procent, av dem som ansökt om friår varit kvinnor och 90 procent av friårsansökningarna kommer från offentlig sektor.
? Alla har möjlighet att söka, så intresset har väl varit störst bland offentliganställda och kvinnor. Vi har knappast fått in några ansökningar från privatanställda.
Övriga kommuner som ingått i försöket är Botkyrka, Gällivare, Göteborg, Hällefors, Katrineholm, Landskrona, Lund, Piteå, Strömsund, Västerås och Åmål.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!