Fria skolvalet underlättas – sökprocessen blir digital

Redan i höst ska vårdnadshavare kunna göra sina skolval till förskoleklass och årskurs sju i ett nytt, digitalt system.

Ellen Keyskolan, Ludvigsborgsskolan, Östra Ringskolan eller Ankarsrums skola är de kommunala skolor som elever kan söka sig till när de börjar högstadiet. Nu blir processen digital.

Ellen Keyskolan, Ludvigsborgsskolan, Östra Ringskolan eller Ankarsrums skola är de kommunala skolor som elever kan söka sig till när de börjar högstadiet. Nu blir processen digital.

Foto: Kollage/VT

Västervik2024-10-16 20:00

Nyheten i korthet

  • Från och med hösten kommer vårdnadshavare att kunna göra sina skolval till förskoleklass och årskurs sju digitalt, i syfte att underlätta det fria skolvalet.
  • Det nya systemet förväntas göra ansökningsförfarandet mer rättssäkert.
  • Trots fördelarna med det digitala systemet förutspår kommunen utmaningar, som att vårdnadshavare måste göra ett aktivt val och vara överens om skolvalet.

– Möjligheten till fritt skolval har funnits länge, men nu formaliserar vi reglerna för exempelvis turordning i ett särskilt dokument, säger kommunens barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.

undefined
Magnus Bengtsson är barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

När sökprocessen blir tydligare räknar förvaltningen med att fler än i dag kommer att söka till andra skolor än de som ligger närmast hemmet. Då kan också situationer uppstå där man behöver fördela platserna rättvist.

– Visst har det förekommit sådana diskussioner tidigare, men inte i någon högre omfattning, säger Magnus Bengtsson.

Det framtagna regelverket utgår från skollagen, Skolverkets underlag och rådande praxis i kommunen. För eleverna väntas det innebära att ansökningsförfarandet blir mer rättssäkert. Men det blir inte lättare än i dag att påverka vilken skola de kommer att börja på. Liksom tidigare är det förvaltningen som, utifrån tilldelningsprinciper och relativ närhet till skolan, fördelar platserna utifrån de ansökningar som kommer in.

undefined
Klara Björkum (S) är barn- och utbildningsnämndens 2:e vice ordförande.

Nämndens andra vice ordförande Klara Björkum (S) poängterar att det nya systemet ändå kan innebära utmaningar.

– Alla måste göra ett aktivt val och vårdnadshavarna måste vara överens om valet, så vi tänker att det även kan krävas en del informationsinsatser utåt.

I de fall då två vårdnadshavare har olika åsikter, är det i slutändan förvaltningen som placerar.

– Grundtanken är förstås att vårdnadshavarna ska vara överens men i sämsta fall kan det uppstå svåra situationer och då är det vi som placerar. Med tanke på skolplikten har vi ett ansvar gentemot eleverna, förklarar Magnus Bengtsson.

undefined
Andreas Billtorp (M) är barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) berättar att den diskussion som uppstod för några år sedan, i samband med förändrade upptagningsområden för Marieborgsskolans elever, kunde ha varit en icke-fråga om man redan då varit tydlig med principerna.

– Tack vare det fria skolvalet visade det sig i slutänden alla som hellre ville till Ellen Key än till Ludde också kunde erbjudas en plats där, säger han.

Hur många som inför varje läsår ansöker till en annan skola än den de rent geografiskt tillhör, kan inte Magnus Bengtsson på rak arm svara på. 

– Men det är några varje år, exempelvis barn som bor i Gunnebo men önskar gå i högstadiet i stan i stället för i Ankarsrum, kanske för att kunna åka med sina föräldrar in till stan.

Det nya digitala systemet sjösätts senare i höst och i december är det dags för första sökomgången. Barnens vårdnadshavare ska då önska tre alternativ på placering. Det första beskedet väntas komma i början av mars nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!