Fri konst på nätet
Medan film- och musikindustrin kämpar med näbbar och klor mot piratkopiering och nedladdningar på nätet, gör en del konstnärer tvärtom. På webbplatsen Portable gallery kan vem som helst ladda ner digitala konstverk från flera nordiska konstnärer.
Demokratisk konst. Det är vad Åsa Riton och Nollapan vill skapa. Här står hon tillsammans med sin personal på flygbolaget Yogic Airlines som bjuder på inre resor.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Foto:
Helt gratis gör nu inte konstnärerna sina alster till Portable gallery. Hemsidan är sponsrad av Playstation Portable, PSP, som har betalat konstnärerna för 500 nedladdningar var.
Men det är inte det som är poängen, säger Lauri Eriksson.
- För mig som fotograf är det här ett bra och egentligen rätt självklart sätt att nå ut med mina bilder. Jag har gjort flera böcker, men de säljer kanske i 1 500 exemplar över hela världen, säger han.
- De som gillar fotokonst köper mina böcker ändå. På det här sättet får jag visa mina bilder för en helt ny grupp människor. Om 500 laddar ner mina bilder så kanske det finns ett par bland dem som blir intresserade och köper min bok.
Musik- och filmindustrins kamp mot fildelningssystem på internet och piratkopieringen som sker den vägen har han inget till övers för.
- Konst är inte big business som film och musik, det är en livsstil som handlar om att kommunicera. Om man kan göra det via nätet så är det bra, varför ska man hindra det? Dessutom tror jag att både film- och musikindustrin i slutändan tjänar på alla nedladdningar. Det ökar bara intresset.
Åsa Riton från konstnärskollektivet Nollapan visar en instruktionsfilm om hur man leviterar, alltså flyger, med hjälp av transcendental meditation. Hon tror att internet kommer bli en viktig kanal för att visa och distribuera konst i framtiden.
- Absolut, det är framtiden. Men fortfarande är konst ganska elitistiskt. Ett konstverk ska vara en målning eller en skulptur, något som man kan ta på och äga. Digital konst som publiceras på nätet är något helt annat, säger hon.
Att det främst är yngre konstnärer som visar sina verk på Portable gallery är väl ingen överraskning, men ung är även här en relativ term. Lauri Eriksson är 40 år och illustratören Jesper Waldenstam är ungefär lika gammal. Det är alltså inga 20-åringar som ställer ut här.
Förutom tekniken är det även något annat som förenar de digitala konstnärerna, nämligen tron på den digitala konsten som idé.
- Det är demokratisk konst, motsatsen till elitism. Digital konst kan reproduceras enkelt, särskilt när den publiceras på nätet. Det är inte alla konstnärer som gillar den tanken, men mig tilltalar den mycket, säger Åsa Riton.
Med sponsoren Playstation Portable ställs också frågan om sponsringens roll inom konsten. Åsa Riton tycker inte att det är några problem.
- Det är bara i Sverige som det är en känslig fråga. När jag studerade konst på St. Martins i London hade vi till och med ett särskilt ämne som handlade om hur man skaffar sponsorer. Så länge sponsorn inte bestämmer vad eller hur jag ska göra min konst finns det inga problem, säger hon.
- Kolla bara på Zlatan och de andra fotbollsproffsen. De är sponsrade av skotillverkare, men inte bestämmer Adidas och de andra skoföretagen hur spelarna eller lagen ska spela? Det är inte konstigare med sponsring av konst. Min vision är att bli sponsrad på samma sätt som fotbollsproffsen.
Åsa Riton tror att internet kan bli den katalysator som sätter fart på sponsringstrenden i Sverige. Någon måste trots allt betala något för de konstverk som publiceras på nätet och sedan kan laddas ner. Konstnärskollektivet Ingen frygt från Köpenhamn består av isländskorna Anna Maria Helgadottir, Hannah Heilmann och Sigrún Gudbrandsdottir.
De arbetar mycket med digital video. På Portable gallery visar de bland annat två filmer som berättar samma historia från två olika håll. En sjöman som träffar en vacker nakendansös på en krog, tycke uppstår, kanske kärlek. Men i nästa film visas en annan, mycket mörkare och oförsonlig sida av samma historia.
- Det är som livet brukar vara. Det verkar vackert och fint, men skrapar man lite på ytan är det ofta ganska fult och inte alls så lyckligt, säger Hannah Heilmann.Fotnot. Adressen är www.portable-gallery.com/
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!