Centerpartiets toppnamn Fredrik Lindwall har jobbat 20 år med barn- och ungdomsfrågor som privatperson. Frågor han nu vill påverka politiskt. Så vi börjar där:
Västerviks kostnader för familjehem har ökat. Hur vill C vända den trenden?
– Vi som kommun ska se till att familjehemmen sköter sig, vi ska se och bekräfta barnen i tidig ålder, och samverka med regionen i ett tidigt skede. Regionen och Bup måste utveckla sitt sätt att arbeta mot psykisk ohälsa, och till exempel möta unga digitalt – där de unga är.
När Lindwall själv började engagera sig politiskt, 2016, var de heta frågorna just vinster i välfärden och främlingsfientlighet.
– Valfrihet i välfärden bidrar till att de bästa verksamheterna finns kvar och allas lika värde är centralt för oss.
Ett högersamarbete efter valet är därför bara möjligt om SD exkluderas.
– I vissa avseenden har de bra förslag, men i grunden har SD en människosyn som vi inte vill bidra till. Det blir också svårt att samarbeta med V, eftersom deras syn på privat ägande och företagande skiljer sig så mycket från vår.
Så vilka vill C samarbeta med efter valet?
Att C vill styra med "den breda mitten" är det nog få som missat.
– Vi kan tänka oss fortsätta i den majoriteten som finns nu. Samtidigt är vi ett liberalt borgerligt parti, och kan tänka oss att samarbeta även med moderaterna.
De som inte röstar på er, vad har de missat?
– Att vi står för framtidstro, hopp, och en grön omställning. Vi vill att besluten fattas nära medborgarna, och vill utveckla dialogen med medborgarna och föreningslivet.
Vad är det bästa och sämsta beslutet senaste mandatperioden?
– Det bästa är när vi kunde köpa Akzofastigheten i Gamleby och bidra till att Topformula kom hit.
– Det sämsta är att dra tillbaka vetot för vindkraften. Vi ställer oss bakom att reformera vindbruksplanen, men att ändra sig så sent i processen är oansvarigt. Vi behöver ställa om energiproduktionen och vindkraft är en del i det – gärna havsbaserad. Men vi behöver även kärnkraft. Vi behöver en mix.
Blir inte skärgården, Västerviks signum, mindre attraktiv med havsbaserad vindkraft?
– Visst förändrar det landskapsbilden. Men de höghus vi har idag förändrade också bilden av hur städer såg ut förr. Jag vill inte förringa folks oro, men förändring är en del av utveckling.
Västerviks företag är mest missnöjda med tillgången till kompetens, och kommunikationer med omvärlden. Vad vill ni göra åt det?
– Drömmen är att staten tar kostnaden för Campus, men miljonerna vi lägger ner är ändå värt det. Målet är 2500 utbildningsplatser på campus 2030.
Och kommunikationerna?
– Regionen jobbar hårt och väg 35 har prioriterats upp. Men i väntan på det får vi ligga på Trafikverket.
De arbetsföra i Västervik kommer bli färre, och de äldre fler. Hur ska det hanteras?
– Kommunen som arbetsgivare behöver bli mer flexibel. Det moderna arbetslivet slutar inte vid 64. Kanske kan vi behålla folk längre, som jobbar halvtid men har samma pensionsförmåner? Det är också ett sätt att minska kompetensbristen.
– För de som återvänder till Västervik är det viktigt med bra barnomsorg och samhällsservice även på landsbygden. Vi vill göra det lättare att bygga strandnära, och vi vill se välfungerande kollektivtrafik och bensinstationer på landsbygden.
Vad kan kommunen bidra med för samhällsservice?
– Det ska startas ett nytt servicecenter i Västervik, där man kan göra kommunala ärenden. Om vi får bestämma ska ett sådant center finnas på orter i hela kommunen.
Vad blir Västerviks största utmaning den kommande mandatperioden?
– Dels att bemanna privata och offentliga verksamheter. Dels klimatet. Vi har tur att resten av Sverige fått mycket regn i år – för här har det varit torka och skördarna är lika dåliga som 2018.
Vad kan kommunpolitiken göra för klimatet?
– Förändring börjar med oss själva. Vi kan se till att det finns fler offentliga laddplatser, eller göra det enklare att anlägga bevattningsdammar så att jordbrukare kan säkra sin skörd.
Ni vill se "grön tillväxt". Vissa menar att ”tillväxt” och ”klimatvänlig” är motsatser, eftersom tillväxt innebär ökad produktion vilket kräver naturresurser. Hur går ekvationen ihop?
– Vi ser grön tillväxt som en möjlighet att använda naturresurser på ett annat sätt: att bygga hållbart och förädla lokal matproduktion skapar arbetstillfällen.