Från instängdhet till frihet

Onsdagskvällen på Gamlebygymnasiet Valstad bjöd på yra kossor och en väldigt glad stipendiat. Många hade kommit för att se kosläppet och det var trångt längs staketen till den stora hagen.

När grinden öppnats var det en del kor som fick bråttom ut till gräset.

När grinden öppnats var det en del kor som fick bråttom ut till gräset.

Foto:

Västervik2012-05-10 00:00

Videon är inte längre tillgänglig

För någon som växt upp med kossor utanför husknuten kan det verka lite konstigt att så många människor trängs för att se kosläppet på Valstad i Gamleby. Mängder av vuxna och barn tog plats en bra tid innan korna skulle springa ut.

Innan det var dags för flytten från ladugården till hagen skulle ett pris delas ut. Det är Nordöstra Smålands Grisföretagare som varje år delar ut ett stipendium till en Valstadelev som är extra intresserad av grisproduktion. I år var det Johanna Forsman som fick ta emot priset med motiveringen att hon har ansvarskänsla och är noggrann och flitig.

- Det känns jättebra och roligt. Jag har ansträngt mig, det här priset finns alltid i bakhuvudet, säger en lycklig Johanna efter att hon tagit emot blommorna.

Inne i ladugården råmar korna. Nu står nästan alla besökare längs med staketen för att inte missa glädjeskutten ut i hagen när grinden öppnas. Det uppstår en viss förvirring inne på grusplanen där de släpps ut först, när de kommer fram till den stängda grinden vänder de igen och springer tillbaka mot ladugården.

Från diverse håll hörs barn som uppmärksammar sina föräldrar på att det luktar äckligt. För en lantunge som mig luktar det sommar.

När alla korna är ute ur byggnaden öppnas grinden och kossorna längst fram rusar fram mellan staketen och ut i hagen. Vissa tar det ganska lugnt, troligtvis har de varit med förut och vet att de kommer till gräset förr eller senare. Väl nere i hagen börjar de flesta äta. Några stångas och leker lite medan vissa går iväg för sig själva. Efter en lång vinter inomhus med många sambos kan det nog vara skönt att få vara ifred en stund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om