Framtidstron har återvänt till Västerviks företag

Framtidstron har återvänt även till de mest utsatta branscherna. Den slutsatsen drar Västervik Framåt i en analys av de enkäter man gjort under det gångna halvåret.

Niklas Lind och Thomas Eriksson på Västervik Framåt säger att framtidstron är starkare i dag bland kommunens företag än vad den var i mars.

Niklas Lind och Thomas Eriksson på Västervik Framåt säger att framtidstron är starkare i dag bland kommunens företag än vad den var i mars.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2020-10-08 18:00

I mitten av mars hade coronapandemin nått Västervik. Inte bara själva viruset, utan också de ekonomiska följdverkningarna. Folk drog sig för att gå på krogen, konferenser ställde in, de stora tillverkningsföretagens leverantörskedjor började knaka i fogarna.

I det läget drog Västervik Framåt igång sina barometermätningar.

– Det var så mycket som hände, och så många påståenden som var i svang. För att få en bild av hur företagen i Västerviks kommun verkligen mådde, och vilka insatser de behövde började vi med barometrarna, säger Thomas Eriksson, vd på Västervik Framåt.

Målsättningen sattes till att få in minst 150 svar vid varje tillfälle. Det har man lyckats med hittills.

Av barometern att döma har det skett en tydlig svängning i framtidstron bland företagen. I barometern från vecka 13 i våras så svarade bara 44 procent av de tillfrågade företagen att de kunde hålla ut i minst ett år med nuvarande förutsättningar. 30 procent bedömde att de på sin höjd kunde hålla ut en till tre månader.

I slutet av sommaren verkar företagen ha fått mer fast mark under fötterna. 

– 90 procent svarade att man skulle finnas kvar om ett år, säger Niklas Lind, marknadschef.

Allra sämst var framtidstron inom sektorer som handel, boende och restauranger.

Thomas Eriksson och Niklas Lind ser flera förklaringar till att framtidstron blivit bättre. Sedan i mitten av mars har det rullats ut stödpaket som varit viktiga för företagens överlevnadsmöjligheter. Många företag har hittat sätt att anpassa sig efter de nya omständigheterna. 

För besöksnäringen blev en bra sommarsäsong en räddning. Västervik har hört till vinnarna när svenskar tvingats att hemestra. Samtidigt har besöksnäringen i grannkommunen Vimmerby, där dragloket Astrid Lindgrens Värld tvingats att hålla stängt haft en tuff sommar.

– Säsongen har även blivit lite längre i år. När högsäsongen lagt sig passade många i riskgrupperna på att resa, säger Eriksson.

Tillverkningsindustrin i Västervik har klarat sig jämförelsevis bra. Tuffast har det varit för underleverantörer i fordonsindustrin. Där ser det fortfarande oroligt ut.

Fortfarande finns det enligt Barometern företag som känner oro för överlevnaden. Hur arbetar man med dem?

– Där är det stöd som vi lanserade tillsammans med Sparbanken, Västerviks utvecklingscentrum och kommunen en viktig del, säger Thomas Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!