Framtiden finns inom yrkesprogrammen

Ann-Christine Norberg, studievägledare för några av de yrkesförberedande programmen på Västerviks gymnasium, tycker absolut att det finns en framtid för yrkesförberedande program.
- Till hösten utökar vi även de yrkesförberedande utbildningarna med ett hantverksprogram.

Yrkesförberedande program behövs. Ann-Christine Norberg, studievägledare på Västerviks gymnasium tycker att de yrkesförberedande programmen är viktiga. Inom många yrken väntas dessutom stora pensionsavgångar under de närmaste åren.Foto: Anders Steiner

Yrkesförberedande program behövs. Ann-Christine Norberg, studievägledare på Västerviks gymnasium tycker att de yrkesförberedande programmen är viktiga. Inom många yrken väntas dessutom stora pensionsavgångar under de närmaste åren.Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2007-02-08 00:25
Kanske är det här framtidens yrken finns. På grund av stora pensionsavgångar kommer det, enligt prognoser från arbetsförmedlingen, att behövas kunnig personal inom både vården, industrin och byggbranschen. Antalet elektriker kommer att minska och även inom mer specialiserade hantverksyrken kommer det att behövas folk.
- Vissa hantverksyrken, som till exempel tapetserare eller hovslagare, är nästa på väg att försvinna. Därför vill vi erbjuda möjligheten att läsa en utbildning samtidigt som man kombinerar det med att lära sig ett hantverk, säger Ann-Christine Norberg.
Möjligheterna att få jobb utan åtminstone en gymnasieutbildning är, enligt Ann-Christine Norberg, små.
- Det finns ingen arbetsmarknad för 16-åringar längre. Många arbetsplatser tar inte emot ungdomar under 18 år.
Då finns det inget annat alternativ än att söka till gymnasiet.

Men alla är inte intresserade av att studera. De vill lära sig ett yrke och komma ut i arbetslivet, inte förbereda sig för en akademisk bana. Ann-Christine Norberg tycker det är viktigt att kunna erbjuda utbildningar även dem en bra utbildning.
- 97-98 procent av alla ungdomar går vidare till gymnasiet, men det är inte alla som klarar sig igenom.
Att återgå till tvååriga yrkesinriktade program, men med möjligheten att bygga på med ett tredje år, tror hon skulle göra att fler klarar sin gymnasieutbildning med godkända betyg.

Ett yrkesinriktat program innebär också en hel del praktik och chans att få prova på sitt yrke.
- Då upptäcker eleverna ganska snabbt hur det är. an del känner direkt att "det här vill jag hålla på med" och då kommer de tillbaka från praktiken extra motiverade. Andra kommer på att det inte alls var som de trott och då har de fortfarande möjlighet att byta inriktning, säger Ann-Christine Norberg.
Att programmen kallas för yrkesförberedande betyder däremot inte att man alltid kan gå rakt ut i arbetslivet efter gymnasiet. Elektriker och byggnadsarbetare har lärlingsprogram att klara av och läser man barn- och fritidsprogrammet kanske man blir tvungen att komplettera med en förskollärarutbildning för att få jobb.
- Efter omvårdnadsprogrammet kan man förstås arbeta som undersköterska, men många väljer att utbilda sig vidare, säger Ann-Christine Norberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om