Främlingsfientliga partier tillåts i Västerviks skolor
Ska partier som anses ha främlingsfientliga åsikter få besöka gymnasieskolor och informera eleverna inför valet i höst? Den frågan orsakar just nu en allt intensivare diskussion runt om i landet. På Valstadskolan portas dessa partier, samtidigt som Västerviks gymnasium och Östra akademin tillåter dem.
Stänger ute. Lars-Gunnar Fransson på Valstadskolan nobbar sverigedemokraterna.
Foto:
Han är långt ifrån ensam om att neka partier tillträde till skolans lokaler inför valet i höst. Debatten om vilka partier som ska få besöka gymnasieskolor för att prata politik blir allt hårdare.
På ena sidan står rektorer som inte vill släppa in partier som anses ha främlingsfientliga åsikter, på den andra mindre partier som anser att det är en demokratisk rättighet att få informera skolelever om vilka alternativ som finns i höstens val.
När Svenska Dagbladet i förra veckan ringde runt till skolchefer och rektorer för gymnasieskolor i samtliga kommuner i Stockholms län svarade mer än varannan att man inte tillåter partier som sverigedemokraterna och nationaldemokraterna att dela ut information i skolorna.
Argumenten som ges är bland annat att det finns för många partier och att det därför tar för mycket tid och utrymme att tillåta alla att informera eleverna. Ett annat argument är att partiernas åsikter strider mot värdegrunden i läroplanen - en åsikt som också Lars-Gunnar Fransson delar.
- I läroplanen står det om skolans grundläggande värderingar som alla människors lika värde och individens frihet. Alla partier som stödjer dessa är välkomna, de som inte gör det får inte komma hit, säger han.
Mot detta står ett beslut av justitieombudsmannen (JO), där det konstateras att det inte är tillåtet att neka politiska partier tillträde till skolan på grund av partiernas storlek eller dess åsikter. Tillåts ett parti måste alla partier tillåtas - enda undantaget är om detta kan orsaka ordningsproblem i skolan.
På Västerviks gymnasium arbetar man utifrån JO:s beslut. Gymnasiechefen Staffan Erlandsson säger att det krav på allsidighet som finns gör att alla partier är tillåtna att informera skolans elever om sin politik.
- Vi behandlar alla lika, samtidigt som vi alltid väger in de risker som finns för att det ska uppstå hets mot folkgrupp eller förtal, säger han och förklarar att det finns en grupp tillsatt där samhällskunskapslärare och skolledning ingår som ska arbeta med frågan.
- Inför valet förbereder vi en valdebatt där vi bjuder in alla ungdomspartier, säger Staffan Erlandsson.
Även Svante Petersson, rektor på gymnasiefriskolan Östra akademin, säger att han i princip håller med om att alla partier ska få möjlighet att informera eleverna, även om han tycker att frågan är svår att avgöra.
- Även om jag inte har tagit ställning till hundra procent än så tycker jag att det är bättre att ta en diskussion än att sopa frågan under mattan. I princip bör skolan vara öppen för alla partier, säger han och förklarar att ännu har frågan inte aktualiserats.
- Vi har inte hört något från partier som sverigedemokraterna än, så därför har jag inte tagit slutgiltig ställning i frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!