Framgångsrikt arbete med dyslexielever
Precis som i övriga landet lider omkring fem procent av Västerviks befolkning av dyslexi. På Västerviks gymnasium har man i tio års tid arbetat för att hjälpa elever som har svårigheter med språket.
Svårigheter med språket. För läraren Gunnel Jansson och rektorn Caroline Ålund är Resurscentrum en viktig tillgång för att hjälpa elever med dyslexi och andra läs- och skrivsvårigheter. FOTO: MATILDA AHL
Foto:
- Bilden ser likadan ut i Västervik som i övriga landet. Under de senaste åren har antalet elever med läs- och skrivsvårigheter ökat, säger Gunnel Jansson, som är samordnare och lärare på Resurscentrum.
Arbetet har pågått sedan 1995. I dag omfattar verksamheten ämnena svenska, engelska och matematik. Fem lärare arbetar med att ta fram individuella åtgärdsprogram till eleverna och samtidigt lära dem att förbättra studietekniken och få en bättre struktur på skolarbetet. Till centret kommer eleverna under håltimmar och på fritiden.
- I början av första årskursen på gymnasiet kartlägger Resurscentrum alla elevers läsförståelse och ordkunskap och ser om de kan stava. De med låga resultat erbjuds individuell hjälp från oss, och det är nästan ingen som tackar nej.
Under höstterminen har Resurscentrum flyttat till nya lokaler på gymnasiet. Än är allt inte ordningställt, men det är heller inte det viktiga för Gunnel Jansson.
- Det är viktigaste är att lokalerna är funktionella, inte hur de ser ut. För oss är de här nya lokalerna perfekta.
Längs väggarna står några datorer uppställda och på ett bord ligger ett stort antal böcker upplagda. Här blandas klassiker som Odysséen och Röde Orm med nyare böcker som Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött och Ondskan av Jan Guillou. Många av böckerna finns i lättlästa varianter, bearbetade så att språket är enklare och texten större.
- Det är oerhört viktigt att läsa. Många börjar med att läsa de lättlästa böckerna och vill sedan fortsätta med svårare böcker, berättar Gunnel Jansson.
I lokalerna finns också plats för elever som behöver förlängd tid till prov och skrivningar. För personer med dyslexi kan tidspress vara allt för stressande, samtidigt som många av eleverna har problem med att ta in stora textmassor på en gång.
Själv beskriver Gunnel Jansson arbetet med resurscentrumet som betydelsefullt och framgångrikt. Någon utvärdering av verksamheten har inte gjorts, men för Gunnel Jansson är det självklart att Resurscentrum har hjälpt många elever.
- Det är många elever som har blivit hjälpta till godkända betyg. Målet är att eleverna ska känna att de klarar av studierna och att de ska få bättre självförtroende. Och många har gått ut gymnasiet med högre betyg än de trodde att de kunde få.
Även för rektorn Caroline Ålund är Resurscentrum en viktig del av gymnasiets verksamhet.
- Styrkan ligger hos dem som jobbar här. Lärarna håller sig ajour med aktuell forskning och är öppna för nya infallsvinklar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!