Framgångar och bakslag för Visstaden

Projektledaren Claes Brunius summerar projektet så här långt.

Som projektledare för Visstaden har Claes Brunius fått ägna mycket tid åt att intressera nationella institutioner och myndigheter för Visans hus. Han hoppas att det sak ge resultat. Till exempel när det gäller att få migreringen till norra Kalmar län.

Som projektledare för Visstaden har Claes Brunius fått ägna mycket tid åt att intressera nationella institutioner och myndigheter för Visans hus. Han hoppas att det sak ge resultat. Till exempel när det gäller att få migreringen till norra Kalmar län.

Foto:

Västervik2005-04-25 00:25
En visutbildning som redan sätter sin prägel på kulturutbudet i Västervik.
Ett visbiblioteket som börjar hitta sin form.
Ett visarkiv under uppbyggnad.
Det är framgångarna när Visstadens projektledare Claes Brunius summerar projekt Visstaden så här långt.
Men det finns det som gått trögare:
I omgångar har Visstaden kungjort att snart startar arkitekttävlingen för Visans hus. Senast i november skrev VT att de närmaste veckorna startar tävlingen och i mitten av mars kan förhoppningsvis en vinnare presenteras.
Något vinnande förslag har inte presenterats än. Tävlingen sköts upp ännu en gång, och nu är målet att tävlingsstarten ska ske i samband med den 40:e visfestivalen i sommar.
- Vi söker fortfarande de sista prispengarna. Vi vill ha en hög prissumma för att få status på tävlingen, säger Claes Brunius.
Har det varit svårare än ni räknat med att hitta sponsorer?
- Nej, vi har vetat att det skulle vara svårt hela tiden, och så har vi nog prioriterat annat före, säger han.
Han tror inte att förseningarna skadat projektet än så länge. Däremot är det viktigt att arkitekttävlingen verkligen kommer igång i sommar.

Claes Brunius förklarar strategin med att det varit viktigare att få igång verksamheter som kan fylla huset än att först bygga ett hus och sedan bygga upp verksamheter.
Ett måste för att det ska gå att få ekonomi i Visans hus är att det finns ett antal fungerande verksamheter som är beredda att hyra in sig i de nya lokalerna.

Ett Visans hus är inte det enda som står på dagordningen. Just nu pågår framförallt ett arbete att försöka organisera Vissverige.
- De flesta kulturyttringar har en riksorganisation. Det har inte visan. Vi vill skapa en organisation som kan vara en motpart till staten och kanalisera ut statligt stöd till de visföreningar som finns runt om i landet, säger Claes Brunius.
Dessutom vill man skapa någon slags folklig riksförening för alla som har ett intresse för visor kan vara medlem i. Det är inte otänkbart att det blir den föreningen, om den kommer igång, som får uppdraget att driva Visans hus.
Står och faller Visstaden med att det blir ett Visans hus?
- Nej, vi har reservplaner. Dessutom är Västervik redan Visstaden, men det blir inte samma sak utan Visans hus.
Det blir svårare att göra Visstaden till en turistattraktion&
- Ja, men Visans hus är lika mycket till för Västerviksborna. Det ska vara en mötesplats året om. För Västerviksborna borde inte minst vara positivt att en byggnad med det läget används året om istället för tillfälliga saker på sommaren.

På en punkt är Claes Brunius inte nöjd med utvecklingen av Visstaden, eller ska man säga avsaknad av utveckling.
- Hittills har inte de lokala företagen tagit Visstaden till sig och utnyttjat de möjligheter som satsningen kan ge.
Han vill däremot inte berätta vad det är för affärsidéer han skulle vilja se förverkligade.
- Som affärsutvecklare vet jag att en affärsidé man kommer på själv är mycket bättre än en man får till skänks, men helt klart måste Visstaden innebära möjligheter för många företag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om