Det är en glad och tacksam innovatör som svarar i telefonen några timmar efter prisceremonin på länsresidenset i Kalmar, där han fått ett diplom och en summa av 10000 kronor av landshövding Allan Wiman.
– Det här betyder jättejättemycket, det är en kvalitetsstämpel på det man gjort. Jag började med innovation 2013, och den här idén var nummer 17 i raden.
Han insåg snabbt att han hittat en idé som kunde göra skillnad för människor. Grundtanken var att minska risken att människor får i sig mikroplaster via maten man köper i affären.
– Min önskan är att priset kan inspirera andra människor att göra det man tror på. Vem som helst kan med tillräcklig drivkraft skapa något sånt här.
För allmänheten är han mest känd som saxofonist, och det är också som musiker och musiklärare han idag får sin inkomst. Förhoppningen är dock att sidoprojektet steg för steg ska ta över.
När vi skrev om hans hemliga förpackningsprojekt 2019 hade han redan jobbat med det i två år. Sedan dess har det hänt mycket. Bland annat har de fått ett nationellt patent, och även ett som gäller i Europa och Ryssland. I somras gick också ett nybildat investerarnätverk inom Kalmar Science Park, under namnet Kick capital, in med en halv miljon.
Om 1-2 år tror han att de har en kommersiell produkt på marknaden.
Kort sagt handlar patentet om ett nytt sätt att hantera ett redan existerande material. Ett sätt att sätta ihop det till en tättslutande förpackning som kan rymma såväl torra, feta som frysta livsmedel.
En förpackning som har ett cellulosamaterial närmast maten, istället för plast.
Var i mataffären kommer man hitta er förpackning först?
– Det är osäkert. Vi har kontakt med stora koncerner, stora livsmedelsproducenter, men också direkt med producenter som har ett eller flera livsmedel. Frysvaror och snacks exempelvis, där testar vi nu att byta ut deras nuvarande påsar med våra. Vi satsar på parallella spår.
När han säger ”vi” syftar han på en kärna av sex personer, varav två är från Västervik. Carl-Henrik samt Mikael Funck från Hallingeberg. Därtill finns investerare och en person som bland annat jobbat på stora förpackningsindustrier.
Men det var Carl-Henrik Fernandi som födde idén, och som leder processen hemifrån Bergebo, vid Verkebäcksviken.
– Vi tar in fler investerare nu, fyra miljoner kronor. I morgon (läs onsdag) åker vi till Värmland och tillverkar vårt material för andra gången som sedan ska provförpackas. Det som är kvar till kommersialisering är att allt behöver bli fullgodkänt, genom olika tester.
Skapapriset innebär också att han får åka till den nationella galan i Stockholm den 9 november, och tidigare samma dag presentera sin idé för publik. På galan utses också en nationell vinnare av Skapapriset.
Till årets Skapa-talang för unga innovatörer utsågs en annan Västerviksbo, nämligen Mattias Djurstedt på Cresponix AB, som jobbar med en landbaserad och hållbar odlingsteknik för scampi, jätteräkor, anpassad för kallt klimat.
Förra årets vinnare var också från Västerviks kommun, nämligen Global Food Parks, den planerade storsatsningen nära Ankarsrum.
Årets unga innovatör förra året var William Nilsson från Västervik, som tagit fram ett träningsredskap.