Fp vill införa "jobbgaranti"
Det var i Västervik som folkpartiet för fyra år sedan lanserade det omstridda förslaget om språktest för invandrare. Ett förslag som enligt många låg bakom succévalet 2002. I lördags var partiet tillbaka i Västervik.
Taktiksnack. Riksdagsledamöterna Karin Pihlsäter, Mauricio Rojas och Sverker Thorén i samspråk på lördagens Ostkustmöte i Västervik. Foto: Mattias Ahlm
Foto:
Lördagens program bestod av fem seminarier med rubrikerna integration, jämställdhet, rättspolitik, skola och vård, samt tillfälle för väljarna att träffa kända fp-namn som Mauricio Rojas och Karin Pilsäter på stan. Vid 16.00 skulle det dessutom hållas ett torgmöte, men detta flyttades in under tak p.g.a. det ostadiga vädret.
Sverker Thorén, riksdagsledamot från Västervik, höll på förmiddagen ett inledningsanförande där han manade medlemmarna att tänja på argumenten inför den stundande valspurten. Därefter presenterade han dagens första seminarium, om integration. Ett ämne som enligt Sverker Thorén är "hett i tidningarna". Det stämmer, i integrationsdebatten har folkpartisterna haft det hett om öronen de senaste åren.
"Folkpartiet driver en rasistisk politik" skrev 29 forskare och debattörer i ett debattinlägg i DN i vintras. Och i SvD hävdade Masoud Kamali, professor i socialt arbete, att folkpartiet drivs "av en opportunism kopierad av andra länder i Europa där fiska-röster-strategi går före humanism, solidaritet och gemenskap."
Reaktionerna kom sig av den debattartikel som publicerats i DN, där Lars Leijonborg och Mauricio Rojas krävde jobbkrav för fullt arbetsföra personer, även nyanlända flyktingar. Mauricio Rojas, som var på plats i Västervik i lördags, inledde sitt seminarium med att uttrycka en glädje över debatten som väckts, både utom och inom partiet.
- Var stolta över vår debatt, var stolta över vår splittring. Den är bättre än socialdemokraternas tystnad.
Sedan berättade han om den "jobbgaranti" som folkpartiet vill införa. Den så kallade garantin innebär att arbetslösa människor istället för att gå till socialen ska gå till ett jobbcenter där de erbjuds heltidsarbete med en ersättning som ligger över socialbidragsnormen men under nivån för de lägsta avtalsenliga lönerna.
- Jag brukar säga att varför inte skala potatis de första dagarna, och sen kan man bli kirurg, sa Rojas.
Efter seminariet ställde en kvinna frågan om varifrån de här jobben ska komma, som ingen gör för lön idag.
- De finns inte än, men kan skapas, sa Rojas och tog en skola i stockholmsförorten Hjulsta som exempel.
Där fick 50 arbetslösa föräldrar sysselsättning som bland annat språklärare, resurs- och kökspersonal. Tre dagar i veckan ägnades åt arbetet på skolan, och återstående två dagar viktes åt utbildning, exempelvis språkundervisning och arbetssökande.
Mauricio Rojas är, som de flesta, övertygad om att den omstridda integrationspolitiken var en viktig bidragande orsak till att folkpartiet fick 13 procent i förra valet. Folkpartiet står fast vid sin linje, påpekade han i lördags.
Något som säkerligen kommer att leda till en hetsig debatt när valkarusellen drar igång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!