Förväntningarna infriades i Ankarsrum

I Bruksparken i Ankarsrum var det tättpackat med åskådare på valborgsmässoafton. Samhället firar 350 år och hembygdsföreningens löfte om en minnesrik kväll med guldkorn infriades.

En ny tradition infördes. Majstången som är klädd med granris kommer att finnas på plats fram till midsommar.

En ny tradition infördes. Majstången som är klädd med granris kommer att finnas på plats fram till midsommar.

Foto:

Västervik2005-05-02 00:25
Fyrverkerier i gigantiskt format och värmande majbrasa, sång och musik samt vårtal hållet av Uppsalabon Sven-Johan Spånberg, vars farbror var Jonas Spånberg som ordnade det uppmärksammade jubileumsfirandet för 50 år sedan.
Men även denna kväll bjöd på överraskningar. Rolf Lindqvist trampade upp på scenen klädd som smed och hade ett samtal om sina 350 år som smed med konferencier Allan Nilsson. Med sig hade han statyn som hembygdsföreningen hedrar de 10 000-tals människor som verkat i Ankarsrum under 350 år. Verket tillverkad av konstnären och Ankarsrumssonen K-G Petersson kröner toppen på majstången.
- Nu kommer majstången att ha sin plats här i parken fram till midsommar. Då tar vi ner den och smeden kommer vi att visa i museet resten av året. Vi hoppas på att fortsätta med denna sed, sade Marie-Louise Apell.

Stämningsfull underhållning blev det. Gunnebo Musikkår under ledning av Gunnar Andersson hälsade våren välkommen med blåsmusik, sång av Cavatinakören under ledning av Inge Jonsson samt diktläsning av tidigare Stormbobon Gudrun Franzén.
Vårtalaren Sven-Johan Spånberg bodde på herrgården i Ankarsrum tills han var tio år. Då flyttade han med mamma och syskon till Saltsjöbaden.
- Ankarsrum är en idyll jag minns, alla människor var så snälla. Det är bilden av mina år här även om det i verkligheten naturligtvis inte alltid var så. Men det fanns tro och optimism. Mycket har förändrats på brukssamhället men viktigt är att se framåt i stället för att fundera på vad som kunde gjorts annorlunda.

I talet berättade han nostalgiska minnen från masugnsvillorna där han ofta besökte gjutaren Kalle och Lisa. Han påminde också om sin farbror Jonas Spånbergs betydelse både för hans familj, bruket och samhället.
När elden falnat så avfyrades ett gigantiskt fyrverkeri och med höjdpunkt på detta stod att läsa "Ankarsrum 350 år",
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om