Förvaltningsrätten: Paret borde ha haft pengar

Fyra kommuninvånare ville ha socialbidrag, men ingen av dem fick det. Då bestämde de sig för att överklaga.

Fyra personer i Västerviks kommun ansökte om ekonomiskt bistånd men fick avslag och överklagade.

Fyra personer i Västerviks kommun ansökte om ekonomiskt bistånd men fick avslag och överklagade.

Foto: Martina Holmberg / TT

Västervik2021-02-01 10:00

Tre män och en kvinna ansökte om ekonomiskt bistånd, tidigare kallat socialbidrag.

En av männen ansökte om ekonomiskt bistånd retroaktivt, men eftersom stöd inte kan sökas retroaktivt avslogs ansökan. 

Mannen överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten. Mannen skrev i sitt överklagande att han dessutom skulle vilja ha bistånd för en längre tidsperiod än den han ansökt för. 

Förvaltningsrätten kan inte pröva det som inte omfattas av det överklagade beslutet. Ibland händer det att en del får ekonomiskt stöd retroaktivt, men då måste det finnas särskilda skäl och enligt förvaltningsrätten finns det inte det.

Ett par fick också avslag och överklagade kommunens beslut. Paret anser att de bör få ekonomiskt bistånd eftersom de har två barn och inkomsterna räcker inte till. Men enligt förvaltningsrätten är Västerviks kommuns beslut korrekt. Paret hade nämligen väsentligt större inkomster än utgifter. Därför borde paret ha haft pengar över.

Ytterligare en man har fått avslag och överklagat. Orsaken var att mannen inte skickat in uppgifter från Arbetsförmedlingen till kommunen. Alla som inte kan försörja sig, men som kan arbeta, måste nämligen stå till arbetsmarknadens förfogande och därför måste kommunen få in den informationen för att kunna ta beslut.

Mannen skrev i sitt överklagande att han skickat in informationen men till fel adress. Kommunen hade dock påmint honom flera gånger, men ändå inte fått den inskickad. Därför avslår förvaltningsrätten mannens överklagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!