Förvaltningschefens stora utmaningar

Sparkrav, omorganisation - och dessutom ny personal. - Det är mycket för den nya förvaltningschefen att sätta sig in i, säger Christin Rampeltin Molin.

Fövaltningschefen Kjell Fernandi går i pension i sommar. Samtidigt slutar flera andra tjänstemän på barn- och utbildningsförvaltningen. Arkivbild: Anders Steiner

Fövaltningschefen Kjell Fernandi går i pension i sommar. Samtidigt slutar flera andra tjänstemän på barn- och utbildningsförvaltningen. Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-07-18 00:00

Kalle Söderberg heter den nya chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik.

Han tillträder 1 augusti, men någon lugn inkörningsperiod får han nog inte. Detta är nämligen vad som väntar honom:

Fyra tunga och erfarna namn försvinner ungefär samtidigt som han börjar. Den förra chefen, Kjell Fernandi går i pension. Samma sak gäller för personalutvecklingschefen Göran Fuchs. Dessutom slutar chefscontrollern Carl Johan Nirbrant för att börja på ett annat jobb. Som löken på laxen går utredningssamordnaren Maria Skarin på föräldraledighet. Fuchs tjänst kommer dessutom inte att tillsättas med hänvisning till omorganisationen.

Sparkraven på skolan och barnomsorgen är stora. 27 miljoner kronor närmare bestämt. Dessa ska sparas fram till slutet av 2013.

Förvaltningen ska utreda hur denna summa bäst ska sparas. Man vill inte använda osthyvelsprincipen, utan istället göra strukturella förändringar för att kunna effektivisera.

Förvaltningen omorganiseras. Personalsekreterarna ska arbeta på ett delvis nytt sätt vilket speglar att Fuchs tjänst inte tillsätts.

Göran Fuchs som är ställföreträdande chef under juli berättar att många inom förvaltningen är oroliga inför framtiden.

- Det är en ganska stor förändring på det stora hela, men den stora frågan gäller den nya budgeten och att man bara inom skolan ska spara 27 miljoner kronor, säger han.

Eftersom att Söderberg fortfarande inte har tillträtt sin tjänst har han ännu inte satt sig in i förvaltningens arbete och vill därför inte egentligen kommentera de kommande arbetsuppgifterna. Han säger:

- Det finns alla möjligheter för att det här ska fungera. Men jag måste få sätta mig in i detta och vill inte kommentera det ytterligare nu. Det finns anledning att komma tillbaka till det här senare.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Christin Rampeltin Molin har haft kontakt med Kalle Söderberg sedan juni.

- Det är mycket för honom att sätta sig in i, men vi har haft löpande kontakt och det känns bra.

Hon berättar att skolan får ett tillskott på 11, 5 miljoner kronor i den nya budgeten eftersom det är svårt för skolan att spara så mycket som man först hade tänkt. Hon berättar också att de har börjat titta på elevantalet i relation till fastigheterna inom skolan.

- Sedan år 2000 har antalet grundskoleelever sjunkit från knappt 5000 till 3300. Vi måste anpassa lokalerna efter verksamheten, och det arbetar vi stenhårt med just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om