– Om det framkommer kritik som visar att vi har rutiner som behöver ändras så gör vi självklart det, men vi har inte fått några sådana indikationer så vitt jag vet.
De anhöriga säger att de påtalat problemen, men att det sällan lett till förändring. Blomqvist menar att inlämnade synpunkter genomgår ett väl fungerande system.
– Får man inget gehör på boendet kan man ringa socialchefen. Man kan lämna in en särskild blankett, eller skriva på ett vanligt papper och lämna till kommunhuset. Alla synpunkter diarieförs och en kopia skickas till ansvarig chef. Om någon kunde kommit till skada görs en lex Sarah-anmälan, förklarar hon.
De anhöriga vi träffat berättar om olika typer av misskötsel. Vad ska rapporteras som en avvikelse?
– Allt man inte är nöjd med är tillräckligt allvarligt för att rapporteras. Vi utför inga tvångsåtgärder, men om en boende vill få sitt hår kammat och inte får det är det definitivt tillräckligt allvarligt.
De anhöriga upplever att kompetent och engagerad personal ofta slutar eller blir utbrända. Hur gör man för att få personalen att stanna?
– Vi har många skickliga medarbetare som arbetat många år hos oss, och vi vidareutbildar vikarierna och ger kompetensutveckling i olika områden. Gällande medarbetare som blivit utbrända har vi de senaste åren arbetat hårt med att dels säkra arbetsmiljöer, dels har vår HR-avdelning tagit fram riktlinjer för rehabilitering, säger Blomqvist.