När Anders jobbar kan han behöva åka så långt bort som till Stockholm. Under sommaren har fritids ringt till honom upp till femton gånger och bett honom att komma och hämta sitt barn. Sonen, som utreds för ADHD, skapar konflikter som han menar att fritids inte har kapacitet att lösa sommartid.
– Känslan är att de ringer för att de inte orkar ta hand om Isac. Det känns konstigt att vabba då, han är ju inte sjuk, säger Anders uppgivet.
Anders vill berätta om händelserna men för att skydda sin son vill han vara anonym. Anders och Isac heter egentligen något annat.
På en dålig dag kan det räcka med att man lägger osten uppochned för att sonen ska rymma från fritids. När telefonsamtalen kommer är det svårt för Anders att hämta Isac eftersom han ofta är väldigt långt bort. Ibland får han hjälp av sonens kontaktfamilj eller mamma men i slutändan är det Anders som bär huvudansvaret.
När Anders måste avbryta sina körningar kan det vara svårt för företaget att sätta in ny personal i tid. Om körningen inte blir av måste företaget betala en straffavgift. Anders har börjat känna att han skadar företaget för att han inte kan sköta sitt jobb.
– Det här börjar göra mig psykiskt sjuk. Jag känner mig pressad, ska jag jobba idag eller inte?
Han berättar att han måste arbeta under sommaren för att kunna försörja sin familj och då måste sonen kunna vara på fritids. När han förklarar detta för skolan upplever han att de skjuter över problemet på sonen. De säger att Isac inte orkar gå på fritids men Anders känsla är att det är skolan som inte orkar med Isac.
– De vill inte att han ska vara där, de säger att han ska vara hemma så mycket som möjligt så att han ska orka gå i skolan i höst, säger Anders.
Under skolåret är situationen hållbar. Isac klarar av skolan bra och trivs under fasta rutiner med ordinarie personal som känner honom väl. Anders tror att lösningen på problemet är att öka personalstyrkan på sommarfritids så att de kan möta barnens behov. Ibland funderar han på särskolan och tänker: Om det finns resurser för barn med tyngre problematik där borde skolan kunna hitta en lösning för Isac.
I samband med sonens ADHD-utredning har Anders pratat med både Socialtjänsten och sjukvården om dilemmat.
– De säger att det är en självklarhet att Isac ska kunna vara där för att man ska kunna arbeta, det är det som är deras jobb, säger Anders.
Rektorn som ansvarar för Isacs sommarfritids har läst igenom sms-kontakten skolan haft med Anders. Rektorn menar att personalen aldrig har bett Anders hämta sitt barn, de har bara meddelat honom om ovanliga händelser.
Anders förvånas av detta.
– Jo det har de gjort många gånger. De säger att jag ska komma och hämta för att de inte kan hantera honom. När jag kommer dit på morgonen kan de säga: Vi får se om vi måste ringa idag, det är ont om personal, säger Anders.
När man ska ringa en förälder eller inte beror på vad det är som har hänt på fritids.
– Det finns ett regelverk när man ska kontakta föräldrarna och de är tydliga, förklarar Rektorn.
Om barnet är sjukt eller inte mår bra kan det behöva åka hem. Rektorn förklarar samtidigt att det är viktigt att barnen får sitt sommarlov så att de får vila.
– Det kan vara så att barn är på fritids för mycket. Har barnet aldrig varit ledigt kan det vara upp till skolan att anmäla till socialtjänsten, säger rektorn.