Fortsatta turer kring fastighet i Blackstad

Återigen är det turbulens kring Dackevändan i Blackstad. Hyresgästen Benny Johansson och de andra i huset har fått sitt vatten avstängt av hyresvärden Grazyna Wegrin.

Benny Johansson och hans familj har fått vattnet avstängt. Nu hämtar de hinkar från en närliggande skola för att klara vardagen.

Benny Johansson och hans familj har fått vattnet avstängt. Nu hämtar de hinkar från en närliggande skola för att klara vardagen.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2013-06-08 09:24

Tvist

Det hela är en lång följetong där ord står mot ord. Den här gången gäller det frågan om Benny Johansson och hans familj ska få bo kvar i lägenheten fram tills dess att de flyttar i juli, med vatten i kranen.

Enligt Grazyna Wegrin och hennes ombud är de boende uppsagda från och med sista maj i år. Men Benny Johansson hävdar besittningsskydd och tänker inte flytta på ännu ett par månader, då han lämnar Blackstad för Östergötland. Han har betalat hyra för juni.

– Jag har barnen i skola här, jag kan inte flytta nu och har rätt att bo kvar med vatten i kranen, säger han.

Wegrin säger att vattnet är avstängt av två anledningar. Dels för att det är nödvändigt för att kunna påbörja renoveringen, dels på grund av att hyresgästerna missbrukat tillgången och gjort av med hundra gånger mer än normalt. Hon menar att de försöker skada henne ekonomiskt. Det håller inte Benny Johansson med om.

– Nej så är det verkligen inte, herregud! Det är så dåligt skick på ledningarna att de måste läcka någonstans, säger han.

Under några dagar fanns det kallvatten igen, eftersom någon har dragit på pumpen, men vem som gjorde det vet inte Benny Johansson. Under nationaldagen stängdes det av och nu har man återigen inget vatten.

Fastigheterna på Dackevändan är nedgångna och hyresgästerna är de som begärt renovering, säger Grazyna Wegrin. Det byggbolag man anlitat för att renovera kräver att lägenheterna ska stå tomma, innan de kan påbörja sitt arbete. De dök enligt Wegrin upp den första juni, när arbetet skulle dra igång men kunde inte börja arbeta. Varje dag som familjen bor kvar innebär en försening som kostar Wegrin pengar från byggbolaget.

–  Bolaget vill ha pengar för varje dag de inte kan jobba på husen, vem ska betala de kostnaderna? säger hon.

Både Grazyna Wegrin och hennes ombud Henrik Sanda menar att familjen, i enlighet med bestämmelserna, erbjudits en lägenhet i väntan på att de hittar någon annanstans att bo. Det står i handlingarna Benny Johansson fick när han sades upp. Enligt honom har han inte sett det och han tycker att någon borde informerat honom muntligen.

Båda parter är upprörda och hävdar att den andre ljuger. Wegrin menar har Johansson fått många chanser så att konflikten ska lösa sig.

Bilden delas inte av Benny Johansson som menar att Wegrin gjort allt för att tvinga familjen att flytta.

Vad är besittningsskydd?

En bostadshyresgäst har ett direkt besittningsskydd. Det innebär att hyresavtalet normalt ska löpa vidare även om hyresvärden har sagt upp det.

Men det finns situationer då besittningsskyddet kan brytas, till exempel

•när hyresgästen inte har betalat hyran eller har betalat hyran för sent

•när hyresgästen har stört sina grannar

•när hyresgästen i annat fall i hög grad har åsidosatt sina förpliktelser

•när huset ska rivas eller byggas om i stor omfattning

•när den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv eller ska sälja det

•när den som hyr ut en bostadsrättslägenhet ska bo i den själv eller ska sälja den.

Det är hyresvärden som ska bevisa att det finns skäl för att avtalet ska upphöra.

Källa: Hyresnämden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om