Fortsatt tillgänglighet i glesbygd även efter avregleringen

Apoteksmonopolet kan avskaffas, men andra aktörer får troligen bara sälja receptfria läkemedel.

Foto: MAGNUS GLANS Jessica Appelqvist på OKQ8 i Verkebäck får inte ge kunderna några som helst råd om läkemedel. Hon tror att en avreglering kan leda till att det blir vanligare med felaktig rådgivning.

Foto: MAGNUS GLANS Jessica Appelqvist på OKQ8 i Verkebäck får inte ge kunderna några som helst råd om läkemedel. Hon tror att en avreglering kan leda till att det blir vanligare med felaktig rådgivning.

Foto:

Västervik2005-01-04 00:25
Någon gång i början av året kommer EG-domstolen att ta beslut om ifall det svenska apoteksmonopolet strider mot
EU:s regler. Om domstolen kommer fram till att det är så kan det innebära att monopolet måste avskaffas och läkemedel i så fall kommer att säljas även av andra än Apoteket AB.
? Det blir inte alla receptfria läkemedel eftersom det finns en del som kräver särskild förvaring och andra som vi kan ställa särskilda krav på, säger Anita Finne Grahnén på Läkemedelsverket.
Särskilda krav innebär till exempel att läkemedlen kan framkalla resistens, interagera med andra läkemedel eller leda till biverkningar vid långvarigt bruk. Sådana läkemedel ska även i fortsättningen endast få säljas av expertbolag som Apoteket.
Redan nu finns fem företag som ansökt om partihandelstillstånd från läkemedelsverket. Det innebär att de får anskaffa, inneha, exportera och leverera läkemedel. Dock får de inte ägna sig åt detaljhandel. Detta kräver ytterligare ett tillstånd från Läkemedelsverket för varje butik då EG-domstolen fattat sitt beslut.
De företag som ansökt om partihandelstillstånd är Ica-handlarna AB, Coop Sverige AB, Hälsokostcentralen, Bergendahl grossist AB och Cederroth international. Alla fem har fått tillstånd för naturläkemedel och receptfria läkemedel.

Om EG-domstolen beslutar att monopolet strider mot EU-reglerna är det upp till riksdagen och regeringen att besluta om hur detaljhandeln ska anpassas efter domen. Det skulle kunna bli tal om att endast ett fåtal butikskedjor får tillstånd att handla med läkemedel.
Ett argument mot avskaffandet av monopolet har varit att det skulle drabba glesbygden, så att de som bor där får ännu sämre tillgång till apotekstjänster.
Västerviks riksdagsledamöter lämnar dock lugnande besked.
? Tanken är att skapa mer mångfald och det innbär att man har butiker på flera ställen. Som jag ser det är det ingen risk för glesbygden. Det får man i så fall gå in med statliga medel och se till att det inte blir så, säger Agne Hansson (c).
? Enda vitsen som jag kan se med att man avskaffar monopolet är att det ska finnas apotek på fler ställen med mer öppettider, säger Krister Örnfjäder (s).
En avreglering av läkemedelsförsäljningen kan innebära ändrade förutsättningar för apoteksombuden, men tanken är ändå att läkemedel ska vara lättillgängliga.
? Det är vår uppgift att se till att det finns ombud överallt. Det är en förutsättning och det ska vi bevaka i riksdagen, lovar Sverker Thorén (fp).
De är alla överens om att receptbelagda läkemedel ska lämnas ut av specialiserad personal. Receptfria läkemedel däremot kan få säljas även av andra aktörer, även om Krister Örnfjäder är något mer restriktivt inställd till avreglering.

OKQ8 i Verkebäck är apoteksombud sedan i november. Där finns alltid ett litet lager av receptfria läkemedel och kunderna kan lämna in recept och få sina mediciner på två dagar.
? Spontant tycker jag inte att det är så bra om alla kan sälja läkemedel, säger Jessica Appelqvist.
Ombuden har fått stränga förhållningsregler från Apoteket om att de inte får ge några råd alls om läkemedlen som de inte kan läsa sig till på kartongen.
? Kommer det in någon och frågar så kan jag inte råda utan vi måste hänvisa till apoteket. Om de säljer läkemedel i många butiker så kan det kanske bli fel råd. Man kan överdosera värktabletter också. Jag tror inte det är bra att avreglera.

Thony H Björk är informationsdirektör på Apoteket AB. Han säger att han inte kan uttala sig om hur det blir med apoteksombuden innan EG-domstolens dom kommit.
? Det hänger ihop med hur den totala distributionen ser ut efter en avreglering. En ombudsverksamhet med utlämning av läkemedelspaket behöver alltid finnas. Däremot försäljning av receptfria läkemedel kommer att förändras om andra också får sälja det, säger han.
Kan det innebära att ombuden inte längre har råd att vara ombud?
? Ombuden är inte inrättade av ekonomiska skäl utan av tillgänglighetsskäl, men det går säkert att hitta andra lösningar om det behövs.
Däremot är de receptfria läkemedlen en vital del av Apotekets omsättning.
? Receptfria läkemedel står för en stor del av vår omsättning. Försvinner en stor del av vår omsättning så är det klart att det påverkar Apotekets ekonomi. Då kan vi få se över medarbetare och öppethållande.
Men det är en fråga som inte kommer upp förrän EG-domstolens dom fallit.
Fakta/BakgrundDen 30 maj 2001 sålde företaget Bringwell nikotintuggummi i sin butik i Stockholm. Läkemedelsverket polisanmälde dåvarande vd Krister Hanner, som nu står åtalad i Stockholms tingsrätt för brott mot läkemedelslagen.
Tingsrätten har ställt fem frågor till EG-domstolen som rör huruvida Apoteket AB:s monopol på detaljhandel är förenligt med EG-rätten. Förhandlingar i målet hölls den 20 januari 2004 och Generaladvokaten lämnade sitt yttrande den 25 maj. EG-domstolen beräknas avkunna dom i början av 2005.
Källa: Läkemedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om