Fortsatt kritik mot nedsläckt kopparnät

Vid senaste mötet i kommunstyrelsen fick politikerna mer information från Telia om avvecklingen av den fasta telefonin, men kritiken kvarstår.

Harald Hjalmarsson (M), Dan Nilsson (S) och Conny Tyrberg (C) är eniga i sin kritik.

Harald Hjalmarsson (M), Dan Nilsson (S) och Conny Tyrberg (C) är eniga i sin kritik.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2020-10-22 19:00

Nedsläckningen av kopparnätet fortsätter. Närmast berörda är 65 hushåll på Hornsudde, Västervik. De går över till "framtidens nät", som Telia kallar det, den 31 mars nästa år. Den 30 september händer samma sak för 196 hushåll i Flatvarp, Hallingeberg, Hjorted och Vråka.

Men politikerna är fortsatt kritiska. Kommunstyrelsen hade vid sitt senaste möte information via länk av Telia, men Dan Nilsson (S) håller inte med om den bild som målades upp av företaget: att mobiltäckningen är god i de berörda orterna. Tvärtom. Harald Hjalmarsson (M) och Conny Tyrberg (C) håller med.

– Vi är besvikna över hur Telia hanterar det och på takten som de gör det i. Jag får ont i hjärtat, när jag tänker på hur det drabbar våra kommuninvånare, säger Dan Nilsson.

– Det är tråkigt att Telia inte har en bättre dialog med kommunen, så att vi kan samplanera med vår fibernedläggning. Det känns inte som att Telia tar det ansvar man behöver göra, när man är en så stor aktör, säger Harald Hjalmarsson.

Inger Gunterberg, presskontakt på Telia, betonar att de vill ha en bra relation med kommunerna, men om de ska säga till mer än ett år i förväg att kopparnätet försvinner, får det i så fall diskuteras med Post- och telestyrelsen, PTS.

Om Telias tekniker kan se att kunden verkligen har dålig mobiltäckning, kan det behövas en förstärkningsantenn.

– Det är ganska få situationer som vi har behövt förstärka med antenn, men då installerar vi det kostnadsfritt, säger Gunterberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!