Fortsatt kris på ortopeden: "Ett jättebortfall"

Ännu fler anställda på Västerviks sjukhus ortopedavdelning har konstaterats smittade av covid-19. Avdelningen håller fortsatt stängt.

Ortopeden, avdelning 3 på Västerviks sjukhus, håller fortsatt stängt på grund av att medarbetare konstaterats smittade av covid-19.

Ortopeden, avdelning 3 på Västerviks sjukhus, håller fortsatt stängt på grund av att medarbetare konstaterats smittade av covid-19.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2020-11-30 12:00

– Vi har fortsatt stängt på ortopeden. Det har tillkommit ytterligare smittade bland personalen. Det här är ett jättebortfall, säger Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus.

Hon uppger att cirka 19 av ortopedens medarbetare är smittade och tillägger att det är svårt att veta exakt hur många det handlar om och att smittspårning pågår.

Det har varit intagningsstopp på ortopedavdelningen ända sedan två patienter och en medarbetare konstaterades smittade av covid-19 för en dryg vecka sedan.

Enligt Anna Michaëlsson utvärderas situationen löpande och i dagsläget är det inte aktuellt att häva avdelningens intagningsstopp.

Ortopedavdelningen har 16 vårdplatser och för tillfället vårdas fyra patienter på avdelningen.

– De vårdas av den kvarvarande personalen, de som inte är sjuka, säger Anna Michaëlsson.

Övriga ortopedpatienter vårdas på andra avdelningar i dagsläget, främst på kirurgavdelningen. Enligt Anna Michaëlsson har sjukhuset dragit ner på ickeakuta operationer, för att det ska finnas plats för såväl ortoped- som medicinpatienter på kirurgavdelningen.

– Just nu får man vänta längre på vård, men de akuta ingreppen och canceringrepp kör vi som vanligt.

Hur ser läget ut på resten av sjukhuset?

– Överlag är det många borta, det är snuvor, infektioner och en del bekräftade covid, på alla enheter. Men just ortopeden är jättedrabbad, säger Anna Michaëlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!