SCB: Förtroendet för Västerviks politiker sjunker

Västervik kommun får bra betyg när medborgarna har fått säga sitt. Men undersökningen visar också att förtroendet för kommunens politiker och tjänstemän minskar, vilket bekymrar Harald Hjalmarsson.

Harald Hjalmarsson (M) säger att det är bekymrande att förtroendet för politiker minskar. Samtidigt glädjs han åt att mycket annat pekar uppåt.

Harald Hjalmarsson (M) säger att det är bekymrande att förtroendet för politiker minskar. Samtidigt glädjs han åt att mycket annat pekar uppåt.

Foto: Kollage arkivbilder

Västervik2023-12-20 11:30

Undersökningen från SCB (Statistiska centralbyrån) genomförs vartannat år. I år var det 1 199 medborgare som fick den skickad till sig och 426 av dessa svarade.

Det man kan konstatera är att medborgarna är nöjdare, trivs bättre och känner sig tryggare än i resten av Sverige.

94,2 procent av de svarande svarar att kommunen är en mycket bra eller bra plats att bo på. Det är högre än riket i stort, där 91,8 procent uppger samma.

Överlag verkar det inte vara stora skillnader från förra gången man mätte, under 2021. Glädjande för kommunen torde också vara att 82,3 procent tycker att de sköter sina verksamheter på ett bra eller mycket bra sätt, vilket är nästan tre procentenheter fler än riket i övrigt.

Men det finns siffror som ändrats en hel del, och inte till det positiva.

En av höstens stora frågor i kommunen har varit den om nedläggning eller inte av skolor och förskolor på landsbygden. Möjligen har den frågan avspeglat sig i delar av resultatet.

För när det kommer till frågan om tillgången till kommunal service utanför centralorten, alltså exempelvis vård, skola och omsorg, är fler missnöjda nu än 2021. 27 procent gav ett lågt betyg under 2021, i år är siffran högre, 35,2, över sju procentenheter alltså.

Även förtroendet för politiker och beslutsfattare har förändrats, i vissa fall kraftigt.

På frågan "Upplever du att kommunens politiker arbetar för kommunens bästa", ger 61,2 låga betyg. I förra mätningen var den andelen 49 procent. Och alltså då omvänt, i förra mätningen ansåg 51 procent att politikerna gjorde det, i årets mätning har det sjunkit till 38,8.

Trenden i riket är att det går ner i de här frågorna som rör förtroendet för förtroendevalda, men tappet här är större än riket i genomsnitt.

– Vi är glada över det som går åt rätt håll men bekymrade över det minskade förtroendet för politiken. Vi befinner oss i en omställningstid där vi behöver göra förändringar och det är förståeligt att folk blir oroliga, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Kanske har vi varit dåliga på att kommunicera rätt. Vi har en ambition att vara så transparenta och öppna som möjligt, men den demokratiska processen tar tid och behöver ha sin gång. Att enkäten genomfördes under hösten och innan vi landat i ett beslut, spelar säkert in.

VT har sökt Hjalmarsson utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!