"Försvinnanden kan lösas med enkla medel"
- Ge dem ett pejlingsarmband.Det är polisens spaningsledare Jan-Erik Petersson råd till kommuner och landsting som har ansvaret för de äldre dementa.
- Försvinnandena har ökat radikalt i år, säger Jan-Erik Petersson.
Polisen i Västervik har den senaste tiden fått ägna mycket tid åt att leta efter dementa personer som gått bort sig.
Bara i går var ett 50-tal personer involverade i sökandet efter 81-åringen i Överum, som fick ett lyckligt slut. Ungefär lika många var inblandade i spaningarna efter 83-åringen i Västervik i måndags och i går eftermiddag.
- Du kan ju själv räkna ut vad dessa resurser kostar samhället, säger Jan-Erik Petersson.
Jan-Erik Petersson efterlyser ett större ansvar hos kommuner och landsting, som har ansvaret för de äldre.
- Den ekonomiska biten är bara en liten del i det här. Lidelsen för personerna själva och dess anhöriga är mycket värre.
Jan-Erik Petersson skulle gärna se att dessa "rymningsbenägna" åldringar fick en sändare på sig så att man snabbt kunde hitta dem när de försvann.
- Det är så små åtgärder som behövs för att komma tillrätta med det här problemet.
Han är väl medveten om kommunens argument: att sådana här sändare inkräktar på den personliga integriteten. Men Petersson anser inte att det här är någon belastning för den som utrustas med det.
- Man måste vara realist. De här människorna far illa. Att ha en sändare är istället en trygghet för dem och deras anhöriga.
Han jämför detta med övervakningskameror i butiker. Den som vinner mest på att folk är emot övervakningskameror är boven.
- För mig är det viktigare att känna mig trygg, säger Jan-Erik Petersson.
Enligt Petersson har det här problemet ökat sedan allt fler gamla dementa människor får bo kvar hemma i större utsträckning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!