Försvaret raggar nya militärer

Sex stycken Västervikare kommer under höst och vinter prova på livet i det militära. Försvarsmakten och Arbetsförmedlingen har nationellt sök efter 500 arbetssökande med "annan kulturell bakgrund" än traditionell svensk. Dessa ska under tio veckor prova på arbetslivet inom Försvarsmakten.

Henrik  Nordström och Michal Ulatowski är båda arbetsförmedlare och hjälper till med att förmedla kontakterna med försvarsmakten.Foto: Ola Axman

Henrik Nordström och Michal Ulatowski är båda arbetsförmedlare och hjälper till med att förmedla kontakterna med försvarsmakten.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-10-21 00:00

För två år sedan försvann den allmänna värnplikten i fredstid i Sverige. Försvarsmakten som tidigare stått väl rustad med arbetskraft står nu inför ett inre hot, brist på personal. Samtidigt finns många arbetslösa i landet, många av dem från en annan kulturell bakgrund än traditionell svensk enligt Försvarsmakten.

För att få bukt med båda problemen har Arbetsförmedlingen och Försvarsmakten gjort gemensam sak, fler arbetssökande ska få upp ögonen för försvarsmakten som arbetsgivare och försvarsmakten ska i sin tur få ta det av kulturella och språkliga kompetenser.

500 platser finns på den tioveckors kurs som kommer att hållas på fyra platser i landet mellan den 19 november 2012 och 25 januari 2013. Kursen kallas "förberedande militär utbildning" och vänder sig till arbetssökande med språkliga och kulturella erfarenheter utanför EU.

På arbetsförmedlingen i Västervik är man positiv till initiativet. Michal Ulatowski är arbetsförmedlare och han ser många fördelar med samarbetet.

- Det är ett sätt för försvarsmakten att locka till sig de kompetenser som finns. För de arbetssökande är det en chans att se vad det innebär att arbete i försvaret, det är långt mycket mer än att vara soldat med vapen i hand, säger Michal Ulatowski.

Henrik Nordström, också han arbetsförmedlare, menar att prova-på-utbildningen är också är ett tillfälle för de medverkande att plugga upp sina betyg. Cirka hälften av tiden på kursen är nämligen schemalagda studier för att få godkänt i kärnämnena, svenska, matematik och engelska. Det i sin tur ger behörighet att söka GMU (grundläggande militär utbildning) för den som vill fortsätta efter kursen, i annat fall har man kompletterat sina betyg.

Från arbetsförmedlingen i Västervik skickar man sex personer, åtta stycken var på introduktionsmötet i Malmö och av dem nappade sex stycken. De åker snart till Skövde.

Under utbildningen behåller man sitt aktivitetsstöd. Michal Ulatowski är noga med att poängtera att det inte finns något tvång att senare genomföra den militära utbildningen.

- Det är en chans att testa och att få se vilka möjligheter som finns. Vill man kan man fortsätta med GMU, annars har man i alla fall testat, ’säger han.

- Det är en bransch som skriker efter arbetskraft, inom några år kommer det finnas 2 000 vakanser inom försvaret, det är ett mikrosamhälle där nästan alla civila funktioner finns, säger Henrik Nordström.

Vad får man testa?

Prova på livet i fält, bland annat att sova i tält

Överlevnad, lära om hur man klarar sig på vad naturen har att erbjuda

Provskjuta vapen (frivilligt)

Visa/prova försvarsmateriel, vapen, materiel och fordon som används

Prova simulatorer (fordon/fartyg/flygplan)

Fysisk verksamhet, så som fysisk träning, teori samt kostlära

Försvarsinformation: uppgifter, organisation och värdegrund

Yrkesinformation, om olika yrken som finns inom Försvarsmakten

Prova på att samarbeta och lösa uppgifter i grupp

Kompletterande utbildning av kärnämnen: svenska, engelska och matte

Studieteknik, studievägledning

Yrkesorientering, svensk arbetsmarknad och arbetsplatskultur

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om