Försurade sjöar kalkas

I denna och nästa vecka genomför kommunen sin kalkningsplan av försurade sjöar.
- Detta har vi gjort sedan 1980-talet, så det är ingen nyhet. Nu ser vi också en klar förbättring. Kalken krävs för att neutralisera det sura nedfallet i sjöarna, säger Gun Lindberg, kommunekolog på miljö- och byggnadskontoret i Västervik.

Skogsdunge vid Storsjön. Kommunekolog Gun Lindberg och Carl Montelius på Laroyflyg stämmer av arbetet.

Skogsdunge vid Storsjön. Kommunekolog Gun Lindberg och Carl Montelius på Laroyflyg stämmer av arbetet.

Foto:

Västervik2005-11-19 00:25
Totalt kommer 190 ton kalk att spridas från helikopter över 20-talet sjöar. I går på eftermiddagen var det dags för Storsjön utanför Ankarsrum. Storsjön är tillsammans med sjöarna runt omkring värst drabbad i kommunen. 39 ton kalk släpps i Storsjön.
Inne i en skogdunge intill Storsjön fanns folket på plats med piloten Martin Rask och flygkoordinator Carl Montelius samt lastningspersonalen Peter Lennartsson, Sten Pedersen och chaufför Erling Jensen.

Det gick på löpande band. Kalken lyftes på helikoptern och Martin Rask gjorde svängen ut till Storsjön och släppte lasten. Med i helikoptern följde Gun Lindberg och konstaterade att arbetet ser bra ut.
Kostnaden för kalkningen finansieras till 85 procent genom statliga bidrag.
- Det är vid den här tidpunkten vi utför kalkningen varje år. Då är älgjakten över och sjöarna har inte frusit igen helt. Lite fruset på sina ställen som det är i dag spelar ingen roll, säger Gun Lindberg.

Den största orsaken till försurning är utsläpp i luften av svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. Dessa bildas med vattendropparna i luften och bildar svavelsyra eller salpetersyra. Utsläpp av försurande luftföroreningar sker framförallt vid förbränning av fossila bränslen vid exempelvis uppvärmning och från motorfordon.

I Västerviks kommun domineras berggrunden av svårvittrade bergarter som gnejs och granit som överlagras av tunna jordlager. Många sjöar är därför naturligt sura och näringsfattiga och har låg motståndskraft mot ytterligare försurning. Genom att tillsätta kalk höjs pH-värdet. Känsligast är mört och flodkräfta när pH-värdet sjunker under 6,0.
- Vi har fina värden i våra sjöar, säger Gun Lindberg nöjd och visar tabellen med goda resultat på kommunen sjöar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om