De yngsta väljarna hämtar gärna info från Instagram

Väljarna över 65 tycker att Facebook är det viktigaste sociala mediet när de vill ha politisk information. Förstagångsväljarna tycker att Instagram är oslagbart.

Vilka sociala medier man går till för att få politisk information skiljer sig åt mellan väljargrupperna.

Vilka sociala medier man går till för att få politisk information skiljer sig åt mellan väljargrupperna.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Västervik2022-08-14 18:00

Under de senaste två mandatperioderna har våra internetvanor förändrats mycket. Inför valet 2014 tog inte ens hälften av svenskarna som var röstberättigade del av politisk information på internet. Internets betydelse ökade till valet 2018 och i år är det än viktigare. I rapporten Svenskarna och internet: Valspecial 2022 som Internetstiftelsen ger ut svarar 63 procent av förstagångsväljarna att sociala medier är en viktig källa för politisk information. Men det ska sägas att fler av förstagångsväljarna anger traditionella medier som viktigaste källan för information. 92 procent tycker att tv, radio och nyhetstidningar är viktiga medan 74 procent svarar att dags- kvälls- och lokaltidningar är en viktig källa.

Det är fortfarande så att de traditionella medierna är svenskarnas viktigaste källor till politisk information, men i år har nya medier kommit in på listan över viktiga kanaler. Eller, medierna i sig är inte nya, men som informationskanaler gällande politik är de nya för oss svenskar. 

Det rör sig om Facebook, Instagram, poddar, Youtube och Twitter. I Internetstiftelsens rapport svarar svenska internetanvändare över 18 år följande på frågan vilket socialt medium som är viktigast: 

Facebook: 22 procent

Instagram: 13 procent

Youtube: 10 procent 

Twitter: 9 procent

Flashback: 2 procent

Linkedin: 1 procent

Tiktok: 1 procent

Snapchat: 0 procent

Om vi däremot tittar på gruppen förstagångsväljare – 430 000 personer enligt statistik från SCB – får vi helt andra siffror. Nu är det inte längre Facebook som är det viktigaste sociala mediet för politisk information:

Facebook: 12 procent

Instagram: 46 procent

Youtube: 27 procent

Twitter: 14 procent

Flashback: 0 procent

Linkedin: 0 procent

Tiktok: 6 procent

Snapchat: 0 procent

Hos gruppen pensionärer får vi följande svar:

Facebook: 16 procent

Instagram: 4 procent

Youtube: 4 procent

Twitter: 2 procent

Flashback: 1 procent

Linkedin: 1 procent

Tiktok: 0 procent

Snapchat: 0 procent

Det är alltså Instagram som är förstagångsväljarnas viktigaste sociala plattform för information inför höstens val. Här skiljer de verkligen ut sig från den stora gruppen pensionärer. Den gruppen utgör en femtedel av alla som får rösta, drygt 2,1 miljoner människor, och bland dem är Facebook det viktigaste sociala mediet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!