Första tiden i Sverige avgörande för invandrare

Hindren att komma in på den svenska arbetsmarknaden är alldeles för höga för den som saknar kontakter.

Foto:  ANDERS LILJEGREN ”Vi får lägga ner mycket energi på att jaga praktikplatser för invandrare”, berättar Ingegerd Hilding  Sjöblom från arbetsförmedlingen i Västervik. Hon önskade att det skulle gå lättare att få praktikplatser inom den kommunala förvaltningen.

Foto: ANDERS LILJEGREN ”Vi får lägga ner mycket energi på att jaga praktikplatser för invandrare”, berättar Ingegerd Hilding Sjöblom från arbetsförmedlingen i Västervik. Hon önskade att det skulle gå lättare att få praktikplatser inom den kommunala förvaltningen.

Foto:

Västervik2004-11-10 01:00
Det finns en outnyttjad kompetensreserv på svensk arbetsmarknad. Den kanske inte behövs i dag, men redan om fem år när pensionsavgångarna börjar bli stora kan det att straffa sig om svenskar med utländsk härkomst inte utnyttjas bättre.
Det var budskapet vid det seminarium som integrationsberedningen i Västervik anordnade på tisdagen. Beredningen är en grupp politiker utsedda av kommunfullmäktige att arbeta med integrationsfrågor.
Bland gästföreläsarna fanns Björn Wendin från integrationsverket i Norrköping. Han ger en bekymmersam bild för VT.
? Det som har varit slående hittills är att utvecklingen inte blivit bättre.

Fortfarande är hindren höga för invandrare att komma in på arbetsmarknaden.
? Vi har studerat orsaker till att invandrare inte kan få jobb, och i många fall kan vi inte se någon annan förklaring än att de diskrimineras, även om det inte är medvetet av arbetsgivarna, säger Wendin.
Han tycker sig se exempel på att till och med adopterade barn med icke typiskt svenskt utseende har svårare att komma in på arbetsmarknaden.
? Detta trots att de talar perfekt svenska och förstår den svenska kulturen.
Eva Flyckt, från länsarbetsnämnden, och Ingegerd Hilding Sjöblom från arbetsförmedlingen gav en bild av hur det är jobba praktiskt med att försöka hjälpa invandrare ut på arbetsmarknaden.
? De flesta jobb som blir lediga kommer inte till arbetsförmedlingens kännedom utan förmedlas via kontakter. Invandrarna har inte tillgång till det kontaktnätet, säger Eva Flyckt.
Ett sätt att ge invandrarna kontakter är att få ut dem på praktik. Tyvärr är det inte helt lätt att hitta praktikplatser enligt Ingegerd Hilding Sjöblom.
? Vi får lägga ner mycket jobb på att få fram praktikplatser. Vi får ofta svar som att ?vi har inte tid? eller ?inte just nu?.

Vad görs för att förbättra situationen?
Björn Wendin lyfter fram det första mottagandet invandrarna får i Sverige. Ett tidigare misstag har varit att svenskaundervisningen inte varit tillräckligt individanpassad. Högt utbildade akademiker har blandats med analfabeter.
De första åren i Sverige är näst intill livsavgörande för invandrarna.
? Även om du har en bra utbildning så innebär några års arbetslöshet att du kommer längre och längre bort från arbetsmarknaden, säger Björn Wendin.
En lösning är att mindre kommuner som inte har så stora resurser går ihop och samarbetar för att kunna ge en bättre mottagning.
Ett annat område där det arbetas för högtryck är så kallad validering ? att fastställa vad invandraren har för kunskaper. Hittills har man varit inriktad på akademiska examina och kompetens inom vårdyrken, men även inom andra yrken vill man få fram bra modeller för att testa kunskaperna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om