Första EMU-debatten i Västervik
Fullsatt när pensionärer bjöds på ja- och nejargument.
Jasidan representerades av riksdagsledamoten Sverker Thorén (fp) och Dan Nilsson (s), LO-ordförande i Västervik, företrädde nejsidan.
- Euron är det mest konkreta uttrycket för att Europas folk hör samman, menade Sverker Thorén.
Han anförde också att en gemensam valuta underlättar för konsumenter att jämföra priser på varor och tjänster i Europa. På så vis skulle vi konsumenter kunna sätta press på politiker och grossister med frågan "varför är det dyrare för oss?".
Dan Nilsson var sugen på att besvara direkt, men höll sig ändå till debatten.
- Ett nej är ett ja till självständighet, menade han.
Han vill behålla makten över svensk ekonomisk politik i Sverige och angrep Europeiska centralbanken från alla håll.
- Huvudmålet är att hålla prisstabilitet arbetslöshet är underordnat. För mig som kommer från fackligt håll (LO) innebär det ett sämre förhandlingsläge.
SPRF:s medlemmar fick chansen att delta i debatten, även om det inte var särskilt många som tog den. Olle Klavebäck höll sig dock framme. Han ville bland annat veta hur ett ja respektive ett nej skulle påverka pensionen.
Där var de båda debattörerna ense om att de ekonomiska förhållandena i EMU påverkar allas ekonomi. Dan Nilsson påpekade att ett nej skulle leda till att Riksbanken fortfarande skulle kunna ta till ekonomiska styrmedel för att parera nationella ekonomiska kriser.
Olle Klavebäck tyckte att han åtminstone delvis fick svar på sina frågor.
- Ju mer man hör, desto mer insatt blir man och desto enklare blir det att välja vad man ska rösta.
Än har han inte bestämt sig, men han medger att han lutar åt ett ja. Debatten tyckte han var givande.
- Ja, det har varit nyttigt med information även för oss äldre. De pratar mycket om visioner, men för oss äldre är landets välstånd viktigast.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!