Första budgeten är lagd

Inga stora omvälvningar. Fortsatta besparingar i nya majoritetens landstingsbudget.

Peter Johansson, landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, presenterar de borgerliga partiernas första budgetförslag. Foto:  ANDERS STEINER

Peter Johansson, landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, presenterar de borgerliga partiernas första budgetförslag. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2002-10-26 06:00
De borgerligas budgetförslag i landstinget är ett "hastverk" i ordet bokstavliga mening.
Den nya majoriteten har arbetat under stark tidspress, och även om Peter Johansson (m) inte vill kalla budgeten just för ett "hastverk" berättar han att tidspressen satt sin prägel på arbetet.
- Vi har fått utgå från tjänstemannabudgeten, och gett den en borgerlig touché.
Det innebär att budgeten saknar dramatiska inslag.
Några markeringar har gjorts. Landstingets ekonomi är kärv. Underskotten hotar att galoppera under de kommande åren om inget görs. Några områden kommer ändå att vara mer fredade än andra från besparingar     geriatriken, vård av gamla, samt primärvården.
- I satsningen på närsjukvården är det så viktiga områden så att det vore fel att dra in där, säger Peter Johansson (m).
I budgeten märks mest ansatser till en ny riktning. Några stora förändringar kommer inte att synas i landstinget under det första året.
- Vi kommer att sträva efter att införa en vårdgaranti under mandatperioden, men det hade varit lättare om det blivit regimskifte på riksplanet också, säger Peter Johansson.
Han konstaterar också att en förutsättning för att införa en vårdgaranti är att man får bort dagens vårdköer.
Samtidigt ska politikerna försöka sanera ekonomin. I utkastet till budget finns inga nya, stora besparingar. Istället kommer energi att läggas på att få de redan lagda besparingspaketen att ge resultat.
- I år befaras landstinget göra ett underskott på 80 miljoner kronor, och nästa år kan det bli 140 miljoner kronor om inget görs, säger Peter Johansson (m).
Verksamheterna ålades att hitta så kallade vardagsbesparingar ute i verksamheterna. Det uppdraget har inte gett önskat resultat än. Den nya majoriteten kommer inte att släppa på kravet att de besparingarna genomförs ute i vården.
I budgeten finns ett uppdrag att hitta besparingar i administrationen på tio procent. Politikerna funderar också på om landstingets administration skulle kunna flytta från en central fastighet i Kalmar till ett hus som står tomt på länssjukhusets område.
En förutsättning för att det ska bli en besparing är att man kan hitta en ny hyresgäst till den nuvarande landstingsadministrationen.
Den budget som lagts slutar på plus minus noll, men Peter Johansson erkänner att det finns några osäkerhetsfaktorer.
- Det är svårt att bedöma hur medicinkostnaderna ska utvecklas.
På senare år har de ökat kraftigt.
Under året som kommer ska en rad av landstingets policydokument ses över. Peter Johansson tror också att det nyinstiftade konkurrenskansliet ska få en nyckelroll i landstingets utveckling.
Tidsnöden har gjort att det budgetförslag som de borgerliga partierna lagt kommer att modifieras fram tills dess att det slutgiltiga beslutet tas.
- Det är inget komplett dokument. Det kan finnas saker som vi inte tänkt på, säger Peter Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om