Försöksodling av abborre med hjälp av solenergi

Ett treårigt försök att odla abborre och gös har inletts i Tjust och Östergötlands skärgård. Med hjälp av bland annat solenergi ska en miljövänlig odling byggas upp, provas och utvärderas.

Västervik2008-04-05 00:05
"Abborös" heter projektet som ska pågå i tre år med bland andra Kungliga tekniska högskolan som pådrivare. Abborre har inte tidigare odlats kommersiellt, men flera forskningsprojekt har genomförts, bland annat på SLU i Umeå.Odlingen ska ske i ett system som tär så lite som möjligt på naturen. Vattnet ska cirkulera inom anläggningarna, då skapas enklare en högre temperatur och därmed en högre tillväxt. Det blir också fördelar när det gäller rening och utsläpp av vatten från odlingarna. Målet är att tillföra ett minimun av extern energi.Precis alla restprodukter - fiskrens, alger och slam - ska kunna användas som en resurs. Det producerade slammet kommer att användas till jordgubbar och vall. De producerade algerna kommer att ensileras och användas till foder för kor, grisar och får.Odlingen kommer att ske i täta kassar flytande i havet. Den största andelen av odlingens energiåtgång blir relaterad till fiskens behov av syre, till pumpning av vatten genom reningsanläggning och till uppvärmning av vattnet i odlingen. I projektet kommer tillskott av lokalproducerad energi i form av bland annat sol, vind och vattenströmmar att utprovas. Fisken tar upp mindre än 50 procent av närsalterna i det tillsatta fodret. De resterande närsalterna återfinns i fast form bundet till slampartiklar eller lösta i vattnet. I projektet kommer metoder för att nyttiggöra de resterande närsalterna att utprovas.Försöksutrustningen i projektet kommer att bestå av åtta odlingsanläggningar och en yngelanläggning. Yngelanläggningen blir placerad på fastlandet medan de åtta odlingsanläggningarna fördelas i skärgårdshavet (sju i Östergötland och en i Tjust) så att lämpliga men olika förhållanden kan studeras. Odlingsanläggningarna kommer att bestå av två till fyra kassar, en brygga, slamfack, solfångare och algfilter. Vattnet recirkuleras, syresätts och ventileras med hjälp av kombinerad mammutpump och propellerpump.Projektledaren Mats Emilsson, Vänsö, är förtegen och vill inte berätta i detalj om projektet:- Vi kommer att gå ut och berätta om försöksodlingen när allt har kommit igång rejält. Men tills vidare måste vi få arbeta i lugn och ro, det är mycket jobb så här i inledningen av ett så omfattande projekt.Försöket syftar till att få svar på frågan om abborren över huvud taget kan odlas kommersiellt. Om flytande solfångare kan användas för att värma vattnet i odlingen. Hur man bäst syresätter den odlade fisken med mera. Allt ska självklart utvärderas och analyseras ur ekonomiska och miljömässiga perspektiv samt självklart en jämförelse av köttet från odlad respektive vildfångad abborre.Faller allt väl ut så öppnas en ny och uthållig försörjningsmöjlighet för fiskarena på vår kust.
Finansiering
Projektet löper under tre år och genomförs med hjälp av Innovationsbron Östra Götaland, Regionförbundet Östsam, Sparbanksstiftelsen Alfa och EU:s strukturfond för fiskerinäringen som administreras genom Fiskeriverket. Försöksodlingen är ett samarbete mellan institutionen för Mark- och vattenteknik, Kungliga tekniska högskolan och Stannafisk AB (som ägs av sju skärgårdsfamiljer)..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om