Förslaget: Så ska kommunala vetot förändras

I framtiden måste kommuner lägga in sitt veto mot nya vindkraftsprojekt tidigare i processen, enligt ett nytt regeringsförslag. Hade lagen sett ut så idag hade det sannolikt varit omöjligt för kommunen att stoppa planerna i Tribbhult, så som det skedde i höstas.

Kommunerna måste använda sitt veto tidigare i processen, och ska sedan inte kunna backa från sitt beslut, enligt ett nytt förslag från regeringen.

Kommunerna måste använda sitt veto tidigare i processen, och ska sedan inte kunna backa från sitt beslut, enligt ett nytt förslag från regeringen.

Foto: Evelina Eriksson

Västervik2022-03-07 16:00

Redan 2013 påbörjades prövningsprocessen för den planerade vindkraftparken i Tribbhult. Nästan nio år senare, i höstas, beslutade Västerviks kommun att stoppa projektet – genom att använda det kommunala vetot. 

Om det nya lagförslaget går igenom ska en kommun inte längre kunna säga stopp i ett sent skede i processen. Kommunen måste inom en viss tid bestämma sig för var man står i frågan och ska sedan inte kunna backa. Förslaget innebär också att en projektör måste få grönt ljus från kommunen innan en tillståndsansökan kan prövas. Tanken är att göra det tydligare för alla inblandade vad som gäller, och spara tid och kraft för företag, kommuner och myndigheter. 

Dan Nilsson (S), kommunalråd, har inte satt sig in i detalj i förslaget, men tycker det är bra att det kommunala vetot verkar få vara kvar. Han förstår också poängen med att kommunerna inte ska kunna säga nej i ett sent skede. Samtidigt efterlyser han en bättre struktur kring hur dialogen ska ske med närboende. 

– Det är inte rimligt att det finns utrymme för kommunerna att göra lite hur som helst. Jag tror det är viktigt, för att vi ska klara energiomställningen på ett seriöst sätt, att man ser till att alla kommuner jobbar på ett likartat sätt med de här frågorna. Exakt hur det skulle se ut kan jag inte säga just nu, men det är en viktig del och med facit i hand är det där man har misslyckats, både i Västervik och på andra orter, som jag ser det.

Han fortsätter; 

– Jag står inte på barrikaderna för mer och krångligare lagstiftning, men på något sätt måste man få till att hantera det här på ett likartat sätt och inte skapa utrymme för enskilda kommuner att utsättas från en onormal press från vare sig det ena eller andra hållet. Jag tror det är viktigt både för de närboende och för vindkraftsföretagen. 

Vad tänker du om vindkraft i Västerviks kommun i framtiden generellt? Kommer ni vara mer restriktiva eller ha en fortsatt positiv grundsyn? 

– Jag tycker att vi ska vara fortsatt positiva till vindkraft i Västerviks kommun. Däremot tycker jag att vi ska vara mer noggranna och mer restriktiva kring placeringarna. Vi måste ha en djupare och bättre dialog med inte bara fastighetsägarna, utan även med andra berörda närboende. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!