Förslag från V: skippa betygen – minska psykisk ohälsa

Vänsterpartiets Leif Svensson ser att de som saknar gymnasiebetyg riskerar utanförskap, och tror att han har hittat en möjlig lösning: att helt enkelt skippa betygen.

Leif Svensson (V) Vänsterpartiet, vill att Västervik prövar ett nytt grepp för att få bukt med ungdomar som inte lyckas få godkända gymnasiebetyg: att helt enkelt slopa betygen. "Någon måste börja", säger han.

Leif Svensson (V) Vänsterpartiet, vill att Västervik prövar ett nytt grepp för att få bukt med ungdomar som inte lyckas få godkända gymnasiebetyg: att helt enkelt slopa betygen. "Någon måste börja", säger han.

Foto: Martina Gradian

Västervik2022-06-07 06:00

– Man har gjort försök på en skola i Danmark, och både prestation och hälsoresultat hos eleverna förbättrades när man tog bort betygen och istället hade tätare utvecklingssamtal. Det måste vi applicera i vårt skolsystem.

Är det inte en nationell fråga? 

– Jo. Men någon måste börja.

Svensson vill i en motion att Västervik inför två betygsfria program: ett yrkesinriktat och ett teoretiskt. Han vill att projektet involverar t.ex. Linnéuniversitetet, för att följa upp hur betyglösheten påverkar. 

Men högskolebehörighet är enkelt att lösa, menar han:

– De som inte har tillräckliga betyg för läkarlinjen kan redan nu göra högskoleprovet och komma in den vägen. Det går utmärkt att kvotera in via tester.

undefined
Vänsterpartiets Leif Svensson ser att de som saknar gymnasiebetyg riskerar utanförskap, och tror att han har hittat en möjlig lösning.

Svensson har i ännu en motion skrivit att det förr var enklare att få jobb utan gymnasiebetyg – vilket idag är svårare – och att unga som saknar gymnasiebetyg i högre grad riskerar psykisk ohälsa och kriminalitet.

– Man stämplar dem som att de inte behövs. Men de skulle kunna komma in i arbetslivet på andra sätt. 

Han säger att det behövs nya modeller för att få elever att klara av gymnasiet eller börja arbeta. Till det vill han avsätta en miljon kronor, och skapa en arbetsgrupp med tjänstemän och politiker.

– Ungdomarna skulle kunna få praktik i näringslivet, eller kombinera praktik och studier, eller gå folkhögskola. Man måste få resurser att utreda just den individen det rör sig om, och hitta en modell som passar den. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!