I fredags låg det en lapp i personalrummet på Coop i Allén. Arbetsgivaren vill att alla anställda förutom cheferna ska gå ner i arbetstid till 25 timmar i veckan som en del av en omorganisation.
– Butiken har medarbetare som har varit anställda inom Coop sen 70-talet. Arbetsgivaren tar ingen hänsyn till att dessa personer i princip har vigt sina liv till Coop. Det måste kännas som ett slag i magen för dem, säger Stellan Johnsson, ombudsman på fackförbundet Handels.
En anställd som tidningen pratat med bekräftar att det är så det känns.
– Jag vill inte gå ner i tid. Jag är besviken på företaget. Tänk att de ska göra så här mot oss. Vi är väldigt många som har jobbat väldigt många år i företaget.
Att sänka lönen med några tusenlappar varje månad påverkar de anställdas ekonomi, särskilt när boendekostnader och elpriser är höga.
– Man kan inte driva runt ett liv om man jobbar 25 timmar i veckan. Om man ska klara sig behöver man nästan ha ett extrajobb, säger Stellan Johnsson.
Han lyfter vikten av att Coop verkligen går till botten med varför butiken går dåligt och tar hjälp av de anställda för att hitta en lösning.
– Jag tycker att det är riktigt dåligt skött att informera genom att lägga ut en lapp i personalrummet. Det är att behandla de anställda som skit, säger Stellan Johnsson.
Han tycker att det är viktigt att de anställda verkligen får veta hur förändringen påverkar dem.
– Företaget behöver informera och också vara transparent med besparingskravet, säger Stellan Johnsson.
Vi kontaktar Karl Nygren, HR-Chef på Coop Väst, och ber honom bemöta kritiken. Han poängterar att sänkningen av arbetstiden är ett förslag.
Enligt våra uppgifter har de anställda enbart fått information om detta skriftligt.
– Tanken var att den skriftliga informationen skulle vara ett komplement. Det är ett sätt för oss att ge tydlig information även om informationen är negativ. Sen är det olyckligt om medarbetarna bara mötts av den. Det var inte tanken, säger Karl Nygren.
Hur tänker ni informera framöver?
– Vi kommer att hålla dialogen hela tiden med medarbetarna och vara tydliga när vi når någon form av resultat.
Karl Nygren poängterar att Coop så långt som möjligt försöker undvika att sänka arbetstiden för sina anställda.
– Det smärtar som arbetsgivare. Vi försöker göra det som det allra sista. Jag har full förståelse både som person och som arbetsgivare för att man som anställd tappar engagemang, säger han.