I våras lämnade Dan Nilsson (S) kommunpolitiken i Västervik, men på tisdagen var en motion med hans signatur uppe för behandling i kommunstyrelsen.
Där föreslog han att de gamla fritidsgårdarna i norra och södra stadsdelen ska tas i bruk igen. Här ska barn från mellanstadieåldern och uppåt vara välkomna. I dag besöker den mobila fritidsgården Skogshaga och Fägelbäret en gång i veckan vardera.
"Trycket är hårt och det är inte ovanligt at barnen måste anmäla sig enligt "först till kvarn"-principen", skriver partiet i sin motion.
Kommunstyrelsen biföll inte motionen, men kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) antyder att det sista ordet inte är sagt:
– Jag tror att vi kommer att behöva diskutera den här frågan mer. Vi är snart inne på nyåret och då är vi inne på budgetarbetet för 2025.
Innan kommunstyrelsen gick till beslut fick de en dragning av Mårten Öhrling, verksamhetschef för fritidsgårdarna. Enligt honom är de befintliga fritidsgårdarna välbesökta. Den mobila fritidsgården hade häromkvällen 65 besökare, och ska då ha fått stänga dörren för att det inte fanns plats för fler.
Men det är också en fråga om pengar. I underlaget som politikerna fått framgår det att det skulle kosta 3 miljoner kronor att starta upp två nya fritidsgårdar. Då räknar man ändå med att lokalkostnaderna förblir oförändrade. I dag hyrs de gamla fritidsgårdarna av skolan som har verksamhet där dagtid.
Både Hjalmarsson och koalitionskollegan Ulf Nilsson (L) utesluter inte att det kan bli två nya fritidsgårdar i framtiden när man löst finansieringen. De säger att förebyggande åtgärder bland unga som kan leda till ökad trygghet är prioriterade.
– Men vi måste diskutera vad som kan ge mest för pengarna: Är det en fritidsgård till? En fältare till? Eller kuratorer? säger Ulf Nilsson (L).
Socialdemokraten Marcus Fridlund är inte nöjd med beslutet. Han tycker att trycket på den mobila fritidsgården visar att behovet av permanenta fritidsgårdar finns.
– Under det här året har verkligen behovet av förebyggande arbete kommit upp till ytan. När vi gick fram med frågan om fritidsgårdar i valrörelsen var det många som inte tyckte att frågan var så het. Nu ser fler och fler hur viktiga fritidsgårdarna är för våra ungdomar. Vi vill inte vänta. Vi vill tillskapa de här platserna nu, inte 2025.