Förslagen: Så ska vi klara vattenförsörjningen

Ska vi förstärka Vångaren och Hjorten med vatten från andra sjöar? Eller ska vi borra efter mer grundvatten i Edsbruk?

Projektledare. Anders Fröberg säger att grundvatten är det säkraste alternativet till en framtida hållbar vattenförsörjning.

Projektledare. Anders Fröberg säger att grundvatten är det säkraste alternativet till en framtida hållbar vattenförsörjning.

Foto: Elin Lönn

Västervik2017-08-30 21:25

På onsdagskvällen höll man ett vattenmöte i Västerviks kommunhus för att informera allmänheten om framtidens vattenförsörjning. Men trots att man hade hoppats på många besökare var det ett litet fåtal som kom för att sätta sig in i framtidens vattenförsörjningar. Anders Fröberg, miljöhandläggare och projektledare för vattenförsörjningsplanen, säger att vattenbristen inte varit lika aktuell i år men att en ny vattenförsörjning är nödvändig och hade diskuterats i vilket fall som helst.

Framtidens dricksvattenförsörjning i Västervik kan komma från två håll: ytvattenalternativet eller grundvattenalternativet. Ytvattenalternativet innebär att vi även i fortsättningen skulle få vårt vatten från Hjorten och Vångaren, men att man skulle komplettera med vatten från Långsjön eller Kogaren. Det finns tre möjliga ledningsvägar. Antingen skulle man pumpa vatten från Kogaren till Vångaren, från Långsjön till Vångaren eller från Långsjön via Fälgaren och till Vångaren. Av de alternativen är alternativ två det man tycker är mest intressant. Men det är ändå grundvattenalternativet som man i första hand vill ha.

– Grundvatten känns säkrare långsiktigt, det påverkas inte lika mycket av klimatet som sjövatten och det sker en snabbare transport av vattnet genom marken. Dessutom är det lite besvärligt att rena sjövatten, säger Anders Fröberg.

Grundvattentäkten skulle ligga i Edsåsen vid Edsbruk. För att få fram en grundvattentäkt gör man borrhål i gruslagren och att färdigställa täkten tar många år. Man ska göra förundersökningar, ta prover och provpumpa och se över alla årstider. SGU, Sveriges geologiska undersökningar, har varit på Edsåsen och gjort prover.

– De tycker att det ser lovande ut. Men det kan ändå dyka upp sånt vid provtagningarna som kräver justeringar, säger Anders Fröberg.

I dag försörjer Edsåsen endast Edsbruk och Helgenäs med vatten men det finns tillräckligt mycket grundvatten för att försörja flera orter, däribland Västervik.

Ruben Öberg, VA-chef på Västervik miljö och energi, säger att grundbulten i vattenförsörjningsplanen är att tänka många generationer framåt. Och även om vi skulle få en ny grundvattentäkt så måste vi vara fortsatt försiktiga med vårt dricksvatten och inte använda det till exempelvis bevattning.

Allmänheten har till och med den 29 september på sig att komma med synpunkter på vattenförsörjningsplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!