Förslag ger högre priser på bussbiljetter

Det blir kraftiga höjningar på biljettpriser på bland annat bussar och tåg om momsutredningens förslag om en enhetlig moms för samtliga varor och tjänster i Sverige går igenom. Det befarar en rad branschorganisationer, som nu kräver att förslaget ses över. I Västerviks kommun kan både lokaltrafiken och långfärdsbussar påverkas.

Västervik2005-11-07 00:25
Det är en kritisk persontransportbransch som har lämnat remissvar på det delbetänkande den statliga utredningen om nytt momssystem presenterade i somras. Enligt förslaget ska de tre olika momssatser som finns i dag - 6, 12 och 25 procent - slopas och ersättas med ett nytt system där samtliga varor och tjänster får samma moms. En lämplig nivå är 21,7 procent enligt förslaget.
För reseföretag och kollektivtrafik innebär det här en höjning med nästan 16 procent, vilket resulterar i högre biljettpriser för kunderna.
- Det är oacceptabelt. Momshöjningen leder till höjda biljettpriser och neddragningar i trafiken, säger Märta-Lena Schwaiger, vd på Svenska Lokaltrafikföreningen.

På Kalmar läns trafik tror man att förslaget medför en prisökning på biljetterna med omkring 15 procent. Men, säger ekonomichef Bo Högklint, det är ännu för tidigt att säga exakt vilka konsekvenser förslaget får.
- Vi får först vänta och se om förslaget blir verklighet, och i så fall hur det utformas och när det genomförs, säger han och fortsätter:
- Men det är klart, om momsen höjs så måste vi höja biljettpriserna för att behålla våra intäkter och det påverkar självklart våra resenärer.
Även på Swebus Express, som kör daglig trafik mellan Kalmar och Stockholm med stopp i Västervik, är man negativa till förslaget. Enligt vd Stefan Carlén medför en momshöjning utan tvekan höjda biljettpriser.
- Med höjda biljettpriser minskar troligtvis resandet. Det är svårt att säga hur det påverkar enskilda linjer, men med färre resande minskar våra intäkter och med lägre vinst kommer vårt utbud att urholkas.

Men regeringens utredare Lennart Hamberg tror inte att konsekvenserna för konsumenterna blir särskilt stora. Trots att utredningen själv konstaterar att en prisökning på biljetter är att vänta och resandet därför kommer att minska försvarar Lennart Hamberg förslaget.
- Tanken med momsutredningen är att göra reglerna tydligare och underlätta för företagen. Det handlar inte bara om persontransporter utan berör alla varor och tjänster. För de flesta branscher handlar det om sänkt moms, vilket gör att det konsumenterna förlorar på biljetter tjänar de in på andra områden.
Och det finns dem inom bussbranschen som är positiva till förslaget. Kjell Johansson på Kjells buss i Västervik välkomnar ett förenklat system.
- För oss som anordnar paketresor är systemet väldigt krångligt i dag. Det är olika moms på hotell, biljetter, transporter och måltider, vilket är bökigt. Visst blir det en smärre prisökning på våra resor, men eftersom andra saker blir billigare tror jag inte att det påverkar våra paketresor särskilt mycket.
MOMSUTREDNINGEN
Momsutredningen lämnade ett delbetänkande i somras. Där föreslås en enhetlig moms på samtliga varor och tjänster i Sverige.
Momssatsen skulle enligt förslaget bli 21,7 procent. I dag skiljer sig momsen från bransch till bransch, med tre olika nivåer på 6, 12 och 25 procent.

Den 1 november gick remisstiden ut för förslaget. Nu ska frågan utredas vidare och ett slutgiltigt förslag kommer nästa höst.

Bland de varor som enligt förslaget får sänkt moms finns bland annat kläder, datorer, bilar, bensin, leksaker och telefonavgifter.
Varor och tjänster som blir dyrare är förutom bussbiljetter också bland annat dagstidningar, böcker, matvaror, hotellövernattningar, taxiresor och bio- och teaterbiljetter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om