Förskolor får samma peng – oavsett hur länge barnen är på plats

Flera rektorer i förskolan vittnar om att barnen är längre tid på förskolan idag jämfört med förr. Men fler timmar på förskolan ger inte mer pengar i förskolornas budget. "Här ser vi en utmaning", säger Christine Andersson, förskolechef.

Hur många timmar i veckan som barnen går på förskolorna behöver följas närmare, enligt förskolechefen Christine Andersson.

Hur många timmar i veckan som barnen går på förskolorna behöver följas närmare, enligt förskolechefen Christine Andersson.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-06-06 20:00

Nyheten i korthet

  • Trots att barn tillbringar mer tid på förskolor, får dessa inte mer pengar i sin budget, vilket innebär mer arbete för personalen.
  • Avgiften för förskolan beror inte på hur många timmar barnet tillbringar där, utan på barnets ålder.
  • Förskolorna i Västerviks kommun följer inte systematiskt hur många timmar barnen tillbringar på förskolan, men ser ett behov av att börja göra det.

Får föräldrar som väljer att ha sitt barn 45 timmar i veckan på förskolan betala mer än de vars barn bara går exempelvis 20 timmar i veckan? 

Nej, uppger förskolechefen Christine Andersson. Hur många timmar barnen är på förskolan spelar ingen roll för avgiften.

Undantaget är de barn som har allmän förskola. Allmän förskola är kostnadsfri och lagstadgad och erbjuds 15 timmar i veckan från höstterminen det år barnet fyller tre år. 

Men påverkar antalet timmar barnen är på förskolan hur mycket pengar de olika förskolorna tilldelas?

– Nej, idag påverkar inte det, utan det utgår en peng för varje barn. Den enda skillnaden vi gör beror på vilken ålder barnet har. För de yngre barnen får man lite mer pengar, för de äldre barnen lite mindre pengar. 

Blir det inte mer jobb för personalen, om barnen är fler timmar på förskolan? 

– Jo, absolut, och här ser vi en utmaning som visar sig i praktiken. På förskolor med längre vistelsetider behöver personalen räcka över längre tider på dagen. Man behöver då bemanna lite mer på morgonen eller lite mer på kvällen eller lite mer på både och. Det påverkar schemaläggningen. 

undefined
Hur många timmar i veckan som barnen går på förskolorna behöver följas närmare, enligt förskolechefen Christine Andersson.

Christine Andersson berättar att frågan lyfts, eftersom det finns flera rektorer som upplever att barnens vistelsetider har ökat. Just nu är antalet timmar barnen är på förskolan inte något som följs systematiskt i Västerviks kommun, men man ser ett behov av att börja göra det. 

– Det är något vi sitter och funderar på just nu, hur vi skulle kunna göra det. Beroende på vad vi får fram så kanske vi kommer vilja göra olika typer av åtgärder, så småningom. 

Om barnen är fler timmar på förskolan, kan det vara en delorsak till att många i personalen känner sig pressade och otillräckliga? 

– Absolut. Det här kan vara en del i en förklaring. 

Vad det skulle leda till, om man ser att barnens vistelsetider faktiskt har ökat, kan Christine Andersson inte säga så mycket om nu. 

– Vi får helt enkelt invänta resultatet för att se vad som är en rimlig åtgärd. Det finns olika sätt att hantera det, antingen gör man en omfördelning av resurser inom förskoleorganisationen, eller lyfter ett önskemål om tillskott av pengar. 

undefined
I Västervik funderar man på att börja analysera barnens vistelsetider närmare.

Men hur länge är egentligen barnen på förskolan idag? Flera rektorer och förskollärare vi pratat med upplever att vistelsetiderna har ökat. Stämmer det? 

Den frågan är svår att besvara. Vare sig förskolechefen eller de rektorer vi pratat med kan ge oss någon snittsiffra per vecka, månad eller år. En administratör på Västerviks kommun undersöker saken åt VT:s räkning, men konstaterar att kommunen "just nu inte har den typ av statistik upprättad i våra system". 

Tittar man på riksnivå verkar man inte ha så mycket bättre koll. När vi letar på Skolverkets hemsida hittar vi statistik om vistelsetider som är över tio år gammal (se faktaruta). Inget mer aktuellt än så. Vi hör av oss till Skolverkets presstjänst för att få hjälp. Har man verkligen inte undersökt hur länge barnen vistas på förskolan sedan 2012? 

Efter flera mejlvändor får vi svaret. Nej. 

"Vi samlar inte in uppgift om vistelsetid i förskolan så kan tyvärr inte hjälpa dig med detta", skriver Roger Elimä på Skolverket. 

undefined
Hur mycket är barnen på förskolan egentligen? Ingen verkar veta. Skolverket har ingen statistik. På kommunen samlar man inte heller in sådan statistik.
Senaste siffrorna

Hösten 2012 var den genomsnittliga närvarotiden för barn i förskolan 31 timmar i veckan, enligt en rapport från Skolverket. De genomsnittliga närvarotiderna i förskolan hade då ökat med två timmar sedan 2005. 

Vart femte barn i förskolan hade närvarotider som var högst 15 timmar i veckan. Samtidigt hade 13 procent av barnen närvarotider som var längre än 40 timmar i veckan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!