Årets värmebölja kan bland annat ge fler besök från så kallade flyttfågelfästingar. Fästingar är alltid kopplade till ett värddjur, och i det här fallet är det flyttfåglar från varmare breddgrader som de liftar med. Ett ökat resande med djur ger också en större risk för att fler exotiska fästingar hittar hit.
Det varma vädret kan samtidigt göra att de "vanliga" fästingarna blir fler.
– De gillar ett mikroklimat med en viss fuktighet och temperatur. De tycker inte om när det är torrt, men i Sverige finns det alltid gott om skogar där de trivs. Men det som är säkert är att varmare somrar leder till en längre växtperiod, och då kommer det finnas mer fästingar, säger Giulio Grandi, som är laboratorieveterinär och forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Hur rädd behöver man vara för de nya fästingsorterna?
– Inte så himla rädd. Men det är bra att ha koll på situationen, och därför har vi på SVA skapat ett inrapporteringssystem, "Rapportera Fästing". Alla är välkomna att rapportera in fästingfynd, berättar Giulio Grandi.
Rapportera Fästing är ett webbverktyg som lanserades i början av maj, där allmänheten kan lägga in sina fästingfynd, helst med bild. Redan till midsommarhelgen hade 11 500 rapporter om fästingfynd kommit in från hela landet. Tanken är dels att få koll på nya fästingarter, dels att kartlägga hur de vanliga fästingarna sprider sig till platser där de inte förekommit tidigare, till exempel i norra Sverige.
I Kalmar län har hittills 455 rapporter kommit in.
Har man sett några mer ovanliga fynd i vårt län?
– Vi har hittills inte fått rapporter av ovanliga fästingar därifrån. De flesta fästingar man kan hitta efter en utflykt eller skogspromenad bör vara vanliga fästingar, men vi vet att det också kan förekomma några trubbnosfästingar där, en fästingart som är etablerad i Sverige, framför allt på Gotland och på Öland.
Just nu studerar man ett par fynd av brokig hundfästing som hittats i Västra Götalands och Stockholms län, en fästingsort som kan orsaka allvarliga sjukdomar hos främst hundar.
– De får hög feber och ett nedsatt allmäntillstånd. Lyckligtvis har vi ännu inte haft några inhemska fall av det, säger Giulio Grandi.
Den brokiga hundfästingen finns redan på andra sidan Östersjön och förväntas etablera sig i Sverige i med det varmare klimatet.