Politiker om forskningsrapporten: Tror inte det stämmer

Nio svenska forskare har analyserat partiernas klimatpolitik. Vi bad tre lokala politiker kommentera resultatet.

Kristdemokraten Maud Ärlebrant.

Kristdemokraten Maud Ärlebrant.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2022-09-09 18:00

Maud Ärlebrandt, vad är din kommentar till att Kristdemokraternas klimatpolitik leder till ökade utsläpp, enligt forskningsrapporten? 

– Det tror jag inte stämmer, vi kan ju inte gå till val på en miljöpolitik som gör att det skulle bli sämre. Det ställer ju ingen upp på. 

Vilka åtgärder vill ni införa lokalt för klimatet?

– För det första ligger ansvaret på varje människa. Man behöver se vad man kan spara på. Själv tar jag bilen om jag bara måste, jag cyklar eller går i alla lägen. I politiken tycker jag att det är jätteviktigt att ha med sig klimatfrågan i alla beslut. För mig är klimatfrågan viktig, jag vill lämna ifrån mig något bra till de som kommer efter mig, därför vill jag fatta rätt beslut. Jag vill att vi ska ha en energipolitik som funkar och som inte ruinerar oss, säger Maud Ärlebrandt (KD).

Dan Larsen, även Sverigedemokraternas politik leder till ökade utsläpp, enligt rapporten.

– Man ska inte stirra sig blind på enskilda rapporter. Jag står upp för vår politik, den är realistisk. Om man vill göra skillnad för klimatet behöver man jobba globalt. Om vi kan minska utsläppen i länder som har enorma utsläpp så kan vi göra skillnad. Vi skriver under på Parisavtalet, säger Dan Larsen.

Vilka åtgärder vill ni införa lokalt för klimatet?

– Det vi kan göra lokalt handlar inte om klimatet utan om miljö. Vi jobbar för vattenförsörjningen. Vi vill inte att det ska komma ut några gifter i naturen eller några stora utsläpp i våra dagvattensystem. Vi behöver leva i samklang med naturen, säger Dan Larsen (SD).

Dan Nilsson, forskarna menar att Socialdemokraternas politik är otillräcklig för att hantera klimatkrisen.

– Jag tror att många partier blir lite defensiva på grund av utvecklingen just nu med höga bränsle- och energipriser och lite rädda för hur de ska svara. Jag tycker ändå att vi som parti har en tydlig bild av vad vi vill. Vi måste ju förhålla oss till den klimatforskning som finns och kunna vara ödmjuka och revidera efter hand. Därför är det viktigt att ta till sig synpunkterna i rapporten.

Vilka åtgärder vill ni införa lokalt för klimatet?

– Många saker, bland annat utveckla tillgången på biogas som drivmedel. Vi behöver producera mer el lokalt och i ett mycket högre tempo att placera solceller på kommunala fastigheter. Alla människor behöver också göra uppoffringar och exempelvis åka mindre bil och använda mindre el, säger Dan Nilsson (S).

Läs mer här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!