Försämrad service men samma avgift

Hur gör vi om fjärrvärmen går sönder en fredagkväll? Ska vi vänta ända till måndagen innan vi får hjälp? Det undrar fastighetsägare som har fjärrvärme i sina hus.
Ja, man får vänta. Eller vända sig till ett privat företag, trots att det finns serviceavtal med Västerviks Miljö & Energi AB.

Christoffer Schmidt, kundservicechef på Västerviks Miljö & Enerig.

Christoffer Schmidt, kundservicechef på Västerviks Miljö & Enerig.

Foto: Arkivbild: Ola Axman

Västervik2013-05-06 09:00

Nyligen fick fjärrvärmekunderna i Västervik ett brev från det kommunala bolaget Miljö & Energi AB. I brevet framgår att från 1 juni finns bara tillgång till service under vardagar mellan klockan 0730 och 1600. Ett par fjärrvärmekunder har hört av sig till VT och ifrågasätter den nya informationen.

– Vad händer om värmeväxlaren går sönder en fredagkväll på vintern? Och hur blir det om det är långhelg? Ett hus blir utkylt snabbt om det står utan värme ett par dagar och det är minusgrader ute, säger en orolig småbarnspappa som haft fjärrvärme i över tio år.

– På dagtid är man ju på jobbet, så det är nog inte många fel som upptäcks då. Det är ju på kvällen när man kommer hem som det märks eller om det händer på helgen.

En annan fjärrvärmekund tar upp oron för äldre utrustning som närmar sig sin tekniska livslängd, och vill ha en avgiftssänkning.

Miljö & Energis kundservicechef Christoffer Schmidt förklarar brevet:

– Egentligen är det ingen ändring utan ett förtydligande av vad som redan gäller. Men det ska gälla från 1 juni. Uppstår fel på värmeväxlaren under kvällar och helger får man leta upp ett privat företag som kan komma och ta hand om det.

– Den årliga översynen av värmeväxlarna innebär att vi har bra koll och det är sällan de plötsligt går sönder, säger han.

Någon reducering av avgiften blir det inte:

– Då går det inte runt ekonomiskt.

I de tidigare villkoren står det att man har "hög beredskap" vilket nu preciseras som service dagtid. Ringer man för att anmäla ett fel efter 1 juni kommer man enbart till en telefonsvarare som lyssnas av nästa vardag.

– Hittills har man under kvällar och helger fått hjälp av ett företag som vi har kontrakt med. När vi fått räkningen har vi avgjort om det ska ingå i serviceavtalet eller inte. Det beror på vad det rör sig om, berättar Christoffer Schmidt.

Fjärrvärmeutrustningen fram till huset, och en bit innanför väggen, är fortfarande Miljö & Energis ansvar. Händer något med detta finns det personal på värmeverket som rycker in.

Serviceavtalet

Den som har fjärrvärme kan teckna serviceavtal med Västervik Miljö & Energi. I avtalet ingår att få hjälp med fel som uppstår på värmeväxlaren och att få en årlig översyn. 2012 var årskostnaden 874 kronor, som höjs enligt index varje år.

Av de cirka 3200 fjärrvärmekunderna har omkring 1500 tecknat serviceavtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om