Statistik för 2012 visar att försäljningen ökade med tre procent till 9,5 miljarder kronor. Den tidigare så tongivande detaljhandeln har gått sämre än väntat.
Ica har ökat något, men Coop har tvärtom backat någon procent. Bäst har det gått med den ekologiska försäljningen på Axfood, som noterar en sjuprocentig ökning.
En besvikelse för ekobranschen har varit att det har gått så trögt med försäljningen på Systembolaget, där man trodde på en 20-procentig uppgång. Så har det nämligen blivit vid de senaste årens mätningar, och det var målet även för 2012.
Men i stället har försäljningen legat kvar på samma nivå som året innan.
Inom offentlig marknad har försäljningen av ekologiska livsmedel ökat desto mer. Uppgången ligger på 18 procent.
– LRF driver frågan om att offentliga upphandlare ska ställa krav. De kommuner och landsting som ställer krav på ekologiska livsmedel är ofta bra på att ställa krav på ursprung och kvalitet. Det visar tidigare undersökningar som LRF har gjort, säger Axel Hansson, LRF:s marknadsutvecklare för offentlig upphandling, i ett pressmeddelande.
Även inom hotell och restaurang har försäljningen av ekologiska livsmedel ökat, en utveckling som har märkts av även tidigare.
Jämfört med år 2011 ligger ökningen där på sju procent.
Men inom detaljhandeln är det alltså trögare. VT gjorde ett besök på Coop Extra i Västervik, där Fredrik Johansson var sysselsatt med att fylla på med nya clementiner i varudiskarna.
Han tycker att ekologiska varor kommer mer och mer, men det vore bra om priserna kunde gå ner, eftersom det har betydelse för vissa kunder, när de tvekar mellan en ekologisk frukt och en konventionellt odlad.
Fredrik Johansson betonar att han inte har någon statistik, men hans känsla är att efterfrågan på ekologiska varor har ökat. Speciellt bananer går bra.
– Det blir dåligt lite snabbare, det ekologiska, men det får man ju ta, tycker han.
Kunderna Sven-Inge Sandek och Agneta Waldenstål från Västervik anser att det är viktigare med närproducerat än ekologiskt.
– Att det är svenskt tycker jag är viktigt, när det gäller kött och pålägg. Och att det inte är för mycket tillsatser, säger hon.
Ingen av dem brukar titta efter om det är ekologiskt, utan mer på om grönsakerna är fräscha.