Fornminnesstudier i Tjust

För att öka kunskapen om Tjustbygdens historia har Medborgarskolan i Västervik under våren arrangerat en kurs som man kallar Fornminnespromenader.

Svårläst skrift. Per Hälleblad, Eva Hälleblad, Ulla- Karin Nilsson, Olle Hermansson och Ragnar Ottosson är några av deltagarna i fornminnesvandringen som får undervisning av Barbro Friberg,

Svårläst skrift. Per Hälleblad, Eva Hälleblad, Ulla- Karin Nilsson, Olle Hermansson och Ragnar Ottosson är några av deltagarna i fornminnesvandringen som får undervisning av Barbro Friberg,

Foto:

Västervik2006-05-20 00:25
I veckan var det Gamlebys tur att få besök av gruppen under Barbro Fribergs ledning. Man började med ett besök vid ruinen av det som var Västerviks första kyrka. Att den ligger i Gamleby har sin förklaring i att Västervik först var beläget där Gamleby ligger idag. Kyrkan revs i mitten på 1800-talet för att ge plats för modernare byggnader. Det som finns kvar av kyrkan från 1200-talet är bara en vägg med två stora fönstergluggar.

Nästa fornminne som studerades var runstenen som står vid Folkhögskolan. Den var från början placerad vid Gurstens gård, men har flyttats först till platsen för gamla folkhögskolan sedan till platsen den har idag. Runskriften på stenen är svårläst, men handlar om en prästman, eller godaman som var den tidens benämning. Att stenen hittades vid Gursten som tidigare hetta Godasten visar att mannen som omskrivs kom därifrån. Inristningen tros vara någon form av testamente till de efterlevande. Runstenar kunde också vara rena minnesmärken över någon bortgången eller ett minnesmärke över någon bedrift som utförts. I Tjust finns tidiga uppgifter om ytterligare tre- fyra runstenar som av någon anledning försvunnit under åren, troligen har de används som byggnadsmaterial.

Vid Gunnerstad gård samlades gruppen kring de två gravhögar som finns där. En tredje hög grävdes ut när E22:an byggdes 1957. I den hittades brända rester efter en mansgrav. Genom avtryck i jorden framgick att mannen hade placerats i en båt. Av de 38 kilo benrester som hittades kunde man se att han fått med sig hästar, hundar, svin, får, nötkreatur och till och med en älg i graven. Diverse fragment av bronsföremål och rester av guld och elfenben hittades också.
Sista stoppet på fornminnesvandringen blev Häckenstad där man besökte det som har benämnds domarringar. Teorin att det skulle vara någon form av platser för domstolar är numera omvärderad. Stenarna som är placerade i ringform är gravar från 0-400 år efter vår tideräkning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om