Förlossningen fortfarande i bottenskiktet

Liksom vid förra årets mätning, ligger förlossningsvården i Kalmar län dåligt till i en nationell jämförelse. Men uppföljning och utvärdering av vården pågår ständigt för att siffrorna ska bli bättre.

Inte bekymrad. Trots att förlossningsvården i länet ligger dåligt till i en nationell jämförelse är inte Michael Algovik, verksamhetschef vid kvinnokliniken i Västervik, orolig. Dels då landstinget ligger bra till vad gäller andelen svåra bristningar vid förlossningar. Dels då det verkar saknas ett mönster som förklarar varför exempelvis andelen dödfödda barn är större här än i riket som helhet.  Arkivfoto: ANDERS STEINER

Inte bekymrad. Trots att förlossningsvården i länet ligger dåligt till i en nationell jämförelse är inte Michael Algovik, verksamhetschef vid kvinnokliniken i Västervik, orolig. Dels då landstinget ligger bra till vad gäller andelen svåra bristningar vid förlossningar. Dels då det verkar saknas ett mönster som förklarar varför exempelvis andelen dödfödda barn är större här än i riket som helhet. Arkivfoto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2007-10-09 00:25
Framför allt är det andelen nyfödda barn med låga så kallade Apgarpoäng som är avsevärt högre här än i många andra landsting. Men också andelen dödfödda barn samt barn som dör inom fyra veckor efter förlossningen är högre än riksgenomsnittet även om siffrorna förbättrats sedan senaste mätningen.
Positivt för förlossningsvården i länet är att andelen svåra förlossningsskador - perinealbristningar, är lägre än genomsnittet.

Alla nyfödda barn bedöms enligt en skala där man tittar på hjärtfrekvens, andning, hudfärg, muskeltonus och reflexer. Högsta totalpoäng är tio. Låg Apgarpoäng definieras som mindre än sju poäng efter fem minuter och där ligger landstinget näst sämst till av de undersökta landstingen.
- Men denna bedömning är subjektiv och inte nödvändigtvis ett tecken på att barnen mår sämre, menar Michael Algovik, verksamhetschef vid kvinnokliniken i Västervik och berättar att man analyserat resultatet men inte kunnat hitta något som säger varför poängen är lägre i Kalmar län än på andra ställen.

I Kalmar län är 3,71 av 1 000 födda barn döda vid födseln. Rikssnittet ligger på 3,29 och i Hallands län, som har den lägsta andelen, är siffran 2,43. Andelen barn i länet som dör inom 28 dagar är 2,49 på 1 000 födda. Där ligger rikssnittet på 2,08 och bästa landstinget Jämtland har en motsvarande siffra på 1,14.
Här är inte Michael Algovik särskilt bekymrad, trots Kalmars placering i bottenskiktet.

- Det är så sällsynt att barn dör före eller strax efter förlossningen så när det handlar om enstaka fall kan det lätt ge orsak till stora svängningar i statistiken. Vi har inte hittat något mönster som kan förklara varför fler barn dör här. Ibland handlar det om missbildningar och annat som inte går att förebygga. Vår tolkning är att det är en slump.
Landstinget arbetar ständigt med uppföljning och utvärdering av förlossningsvården. Bland annat sker numera för det mesta provtagning från navelsträngen för att mäta surhetsgraden i blodet och därmed kunna göra en säkrare bedömning av barnens hälsotillstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om