Författarbesök på Fågelbäret
Författaren Thomas Halling pratar böcker med Martin Nilsson, Christoffer Hukkela, Joel Karlsson, Julia Svensson och Louise Andersson på Fågelbärets skola i Västervik.
Foto:
- De här läsprojekten som pågår på skolor runtom i landet tycker jag fungerar bra. Jag tror att svenska skolbarn sammantaget läser ganska mycket. Däremot tycker jag det är alldeles för lite fritt skrivande i skolan, säger han.
Thomas Halling är en produktiv barnboksförfattare. Sedan debuten med bilderboken Tass, tass, tass, smyg, smyg smyg 1995, har han givit ut 18 böcker, både bilderböcker för mindre barn och kapitelböcker för barn i låg- och mellanstadieåldern.
Det var när han läste Roald Dahls Den enorma krokodilen för sina egna barn som lusten att skriva väcktes.
Inspirationen får han ofta genom tillfälligheter och uppslagen kan komma från olika håll.
- Idéer kan komma när som helst, och det kan vara fråga om vad som helst. Med tiden har jag lärt mig att vara öppen för impulser, säger han.
När Thomas Halling skriver kapitelböcker är ämnet viktigt. Det ska vara ämnen som engagerar och berör barn i låg- och mellanstadieåldern. Exempelvis kärlek, som böckerna om Kalle och Ellen som handlar om kärlek på mellanstadiet. När han skriver bilderböcker däremot måste han tänka lite annorlunda. Då är det själva grundidén som har central betydelse förklarar han.
- När det gäller bilderböcker är bläddringskänslan viktig. Det ska finnas ett spänningsmoment i själva bläddrandet, säger han.
På frågan vad en bra barnbok ska innehålla svarar han tveklöst:
- Spänning, överraskningar, humor och lite allvar. Den ska få en att både skratta och tänka till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!