Förfallna hus i Överum får kommunen att hota med vite
Irritationen i Överum har länge varit stor över flera hus som förfaller i samhället. Nu väljer kommunen att ta krafttag mot fastighetsägarna genom att hota med vite.
Brandskadat. Det gamla kommunalhuset i Överum förstördes i en brand tidigare i år. Trots att mycket gjorts för att spärra av byggnaden sedan bilden tog hotar kommunen med 10 000 kronor i vite om fastighetsägaren inte gör ytterligare saker för hindra folk att ta sig in i byggnaden. ARKIVFOTO: INGEMAR PETERSSON
Foto:
Oron är stor att lekande barn ska skada sig på glassplitter eller väggar som rasar in. I en artikel i VT i maj i år krävde Överumsbor att kommunen tog tag i saken innan någon allvarlig olycka tilläts inträffa.
Nu har kommunen hörsammat de boendes krav. Vid miljö- och byggnadsnämndens sammanträde i tisdags togs beslutet att hota med vitesföreläggande mot fastighetsägarna.
Det bolag som äger de tre förfallna hyreshusen hotas med 150 000 kronor i vite om fastigheterna inte ställs i ordning. Kommunen kräver att trasiga fönster lagas, stängs och låses. Fasadens putsskador ska också lagas och det glassplitter som finns i de tre husen måste tas bort.
Dessutom måste alla dörrar till byggnaderna stängas och reglas för att hindra obehöriga från att ta sig in. Även tomten ska hållas i vårdat skick, skriver nämnden och kräver att gräs och buskar klipps.
Fastighetsägaren har tre månader på sig efter delgivning av beslutet att rätta till felen. Annars blir det vite på först 150 000 kronor och sedan 15 000 kronor för varje vecka byggnaderna inte är iordningställda.
Även i fallet med det brandskadade kommunalhuset har kommunen nu reagerat. Miljö- och byggnadsnämnden beslutade i tisdags att fastighetsägaren ska betala 10 000 kronor i vite om byggnaden inte spärras av senast sju dagar efter delgivningen av beslutet. Dessutom hotar kommunen med ytterligare 5 000 kronor i vite för varje vecka som därefter går utan att avspärrningarna sätts upp.
- Det mesta, men inte allt, är redan gjort och därför tror vi inte att vitesföreläggandet ska behöva verkställas, säger nämndens ordförande Thomas Svensson (c).
På längre sikt kräver kommunen också att byggnaden antingen restaureras eller rivs. Den diskussionen fortsätter nu med fastighetsägaren.
- Det brandskadade kommunalhuset ligger inom ett kulturmiljöområde och innan vi går vidare måste vi först ta reda på om en rivning eller renovering är bäst, säger miljö- och byggnadschefen Mariann Teurnell Söderlund.
Västerviks-Tidningen har försökt att nå de båda fastighetsägarna, men på onsdagen gick det inte att få tag i någon av dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!