Förfallet har gått för långt - ska jämnas med marken

Nästa år kommer de tre förfallna hyreshusen på Svensbackevägen i Överum att jämnas med marken. Kommunala Bostadsbolaget sålde dem mot att de inte användes som hyreshus. Nu får kommunen stå för rivningsnotan.

De tre huskropparna på Svensbackevägen i Överum kommer att jämnas med marken under nästa år.

De tre huskropparna på Svensbackevägen i Överum kommer att jämnas med marken under nästa år.

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-12-12 00:00

Bolaget som ägde de tre hyreshusen på Svensbackevägen har gått i konkurs och husen betraktas som värdelösa. Därmed är de övergivna och ägarlösa.

- Den här veckan kommer jag att skicka en begäran till regeringen om att den ska utse en god man för husen, säger Rolf Johansson på kommunens avdelning för samhällsbyggnad.

- Att utse en god man är ett beslut som tas av tingsrätten på uppdrag av regeringen. Kommunen kan sedan förhandla med den gode mannen om att formellt blir ägare och överta husen och först då har vi rätt att riva dem. Vi har tagit upp pengar för rivningen i nästa års budget och planen är att de ska rivas, allt material ska forslas bort och marken jämnas till under nästa år.

- För närvarande finns inga planer på att bygga något annat på platsen. Det blir en kommunalägd tomt som kommer att ingå i markreserven för framtida behov i Överum.

När husen såldes fanns en klausul i avtalet om att fastigheterna inte fick hyras ut för permanent boende förrän tidigast 2010, varför?
- Det fanns ingen klausul om detta i avtalet, det är en missuppfattning, säger vd för Bostadsbolaget Sven-Åke Lindberg. Däremot fanns ett tilläggsavtal.

- Husen såldes under förutsättning att de skulle användas som fritidsbostäder och lägenheterna skulle säljas. Om de trots detta skulle hyras ut så utföll ett vite.

Varför förhindrade ni att de kunde användas som privata hyreshus?
- Det var inget hinder, det var en prisfråga, förklarar Sven-Åke Lindberg. Priset på husen sattes lågt med tanke på hur de skulle användas. Om köparen hade velat använda dem som hyreshus hade priset blivit ett annat. Så köparen kunde själv välja, något hinder var det inte.

Lång historia i korthet

Husen på Svensbackevägen uppfördes på 1960-talet då det var full fart på Överums bruk. Vid kommunsammanslagningen övertogs de av Bostadsbolaget. Antalet anställda minskade på bruket och till slut stod husen tomma. Ytterligare två hyreshus fanns intill, dessa revs. Men husen på Svensbackevägen användes som bostäder åt flyktingar under en tid. Runt sekelskiftet lades de i malpåse. Husen på Svensbackevägen i Överum hade sammanlagt 55 lägenheter.

Tomma hus förfaller lätt. Husen på Svensbackevägen utsattes dessutom för vandalisering.

År 2004 såldes de tillsammans med ett hus i Ankarsrum för 660 000 kronor till det danska företaget Ordrupdal som gjort sig en marknad i att omvandla svenska hyreshus till "feriebyar" där de säljer bostadsrätter till danskar och tyskar.

Vandaliseringen och förfallet fortsatte. År 2007 ägdes husen i Överum av Engelbrecht&Möller som försattes i konkurs det året.

I oktober 2007 såldes husen på exekutiv auktion till Magnus Olsson i Skene, som stod bakom Framtidsboende i Överum AB. Han fick husen för 72 000 kronor. Vissa insatser gjordes och ägaren bedyrade att avsikten var att rusta upp och hyra ut lägenheterna, men förfallet var långt gånget.

Framtidsboende i Överum AB, Borås försattes i konkurs den 1 april 2011. Tillgångar saknades, alltså betraktas husen som värdelösa, Konkursen avskrevs och bolaget är upplöst från 14 oktober 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om